Κλείσιμο

Χάθηκαν σπάνια χειρόγραφα του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ - Δεν τα χει δει κανείς 20 χρόνια (vid)

Δύο σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου εκλάπησαν από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Μάλιστα έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που είδε κανείς τα πολύτιμα χειρόγραφα.

Το προσωπικό πίστευε ότι περί τα τέλη του 2000 τα σημειωματάρια τοποθετήθηκαν σε λάθος ράφι στην αχανή βιβλιοθήκη και δεν είχαν αναφέρει την απώλειά τους στις αρχές μέχρι πριν από έναν μήνα. Έχει ξεκινήσει πλέον έρευνα ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Interpol.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία των σημειώσεων, με δεδομένη τη μοναδικότητά τους, αλλά πιθανότατα θα αξίζουν πολλά εκατομμύρια λίρες, όπως αναφέρει η Guardian.

Τα δύο σημειωματάρια, μεταξύ των οποίων το περίφημο σχέδιο του Δαρβίνου με το Δέντρο της Ζωής του 1837, απομακρύνθηκαν από τη θέση τους προκειμένου να φωτογραφηθούν τον Νοέμβριο του 2000.

Σε έρευνα ρουτίνας που έγινε τον Ιανουάριο του 2001 διαπιστώθηκε ότι το μικρό μπλε κουτί που βρίσκονταν τα δύο σημειωματάρια δεν είχε επιστραφεί στη σωστή του θέση.

Η Δρ. Τζέσικα Γκάρντνερ, βιβλιοθηκάριος του πανεπιστημίου και διευθύνουσα των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης από το 2017 δήλωσε: «Οι προκάτοχοί μου πραγματικά πίστευαν ότι αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι είχαν τοποθετηθεί σε λάθος ράφι ή σε λάθος σημείο και έκαναν εκτεταμένες έρευνες όλα αυτά τα χρόνια με αγνή πίστη».

Πλέον είναι σαφές όμως ότι τα χειρόγραφα έχουν εξαφανιστεί.

Όπως είπε η Γκάρντνερ μετά τις αλλεπάλληλες έρευνες που έχουν γίνει, το πιθανότερο σενάριο είναι πως έχουν κλαπεί και γι αυτό ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

«Είμαι συντετριμμένη. Αφιερώσαμε ολόκληρη την καριέρα μας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και είμαστε συντετριμμένοι από αυτό που συνέβη», δήλωσε η Γκάρντερ.

Τα ράφια της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ φτάνουν τα 210 χιλιόμετρα και κατέχει περίπου 10 εκατ. βιβλία, χάρτες χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα.

Ο χώρος που φιλοξενεί τα αρχεία σχετικά με τον Δαρβίνο εκτείνονται σε 189 κουτιά αρχειοθέτησης.

Τα δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο καθώς το προσωπικό είχε προλάβει να τα ψηφιοποιήσει πριν εξαφανιστούν.

Φωτογραφία του Κάρολου Δαρβίνου το 1875 σε άγνωστη τοποθεσία (Πηγή: AP)

Ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου, καθηγητής Στέφεν Τζ. Τουπ δήλωσε «Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ είναι μια από τις πιο σπουδαίες βιβλιοθήκες του κόσμου και το σπίτι συλλογών παγκόσμιας σημασίας, όπου συναρμολογούνται φροντίζονται εδώ και έξι αιώνες, και περιλαμβάνουν εκατοντάδες έτη ανθρώπινης σκέψης και ανακαλύψεων».

Απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε οποιονδήποτε μπορεί να γνωρίζει κάτι για τα χαμένα σημειωματάρια του Δαρβίνου προκειμένου να επιστρέψουν «εκεί που είναι η θέση τους, δίπλα στους άλλους θησαυρούς της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, προκειμένου να είναι διαθέσιμα για τους μελετητές και τους ερευνητές των επόμενων αιώνων».

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία σχετικά με την υπόθεση καλείται να επικοινωνήσει με την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: manuscriptappeal@lib.cam.ac.uk.

Πηγή: skai.gr