Χαστούκι από την Χάγη στη Μόσχα: Η Ρωσία καλείται να αποσυρθεί από την Ουκρανία

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης διατάσσει με απόφασή του τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν είχε δει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη δικαιολογία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, ότι δηλαδή η Ουκρανία διέπραττε γενοκτονία κατά ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρα.

Με ψήφους 13 υπέρ και δύο κατά το Δικαστήριο αποφάσισε να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία καλείται «η Ρωσική Ομοσπονδία να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας».

Την διαταγή καταψήφισαν οι Ρώσοι και Κινέζοι.

Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει η Ουκρανία στις 26 Φεβρουαρίου.

Ζητούσε επείγουσα απόφαση σχετικά με τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διέπρατταν γενοκτονία σε υποστηριζόμενους από τη Ρωσία θύλακες στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ, περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, ως δικαιολογία για επίθεση.

Η Ρωσία δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, ούτε οι δικηγόροι της παρέστησαν για να ακούσουν τη σημερινή απόφαση.

Αντίθετα, έστειλαν επιστολή στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει δικαιοδοσία για την υπόθεση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Joan Donoghue, απέρριψε το επιχείρημα της Ρωσίας, επισημαίνοντας τις συχνές περιπτώσεις που ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η υποτιθέμενη γενοκτονία ήταν ο λόγος της επίθεσης.

Η απόφαση είναι απίθανο να επηρεάσει τις επιλογές του Πούτιν, αλλά παρέχει μια έγκυρη διάψευση του πρόσχημά του για την έναρξη του πολέμου.

Την απόφαση σχολίασε στο Twitter o Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ουκρανία κέρδισε την Ρωσία στο Διεθνές Δικαστήριο. Το ΔΔ διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Το να αγνοήσει την εντολή θα την απομονώσει ακόμη περισσότερο».

Πηγή: skai.gr