Χαράρι σε ΣΚΑΪ: «Η πανδημία αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός στην εποχή της ψηφιοποίησης»

Ο  Γιουβάλ Νώαχ Χαράρι , Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής του τμήματος ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Synthesis του Παύλου Τσίμα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστός χάρη στο συγγραφικό του έργο και κυρίως για το βιβλίο του Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, το οποίο κυκλοφόρησε στην χώρα μας το 2015 και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Ασχολείται ως επί των πλείστων με την  ιστορία, την βιολογία, καθώς και την εξερεύνηση της  σχέσης  του ανθρώπου με το περιβάλλον του και με τα ζώα. Στο Υοutube , διατηρεί το δικό το προσωπικό κανάλι στο οποίο έχει συγκεντρώσει 350 χιλιάδες συνδρομητές μιλώντας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ανθρώπου στη Γη.

Στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα μίλησε για τις συνέπειες που θα έχει η έξαρση της πανδημίας στο σύντομο όσο και στο μακρινό μέλλον. Σε σχετική  ερώτηση του Παύλου Τσίμα για το πώς θα θυμόμαστε την πανδημία απάντησε: «Είναι δύσκολο καθώς εξαρτάται από τις αποφάσεις μας. Μαντεύω ότι σε 50 χρόνια θα το θυμόμαστε ως το σημείο-ορόσημο στην διαδικασία ψηφιοποίησης και παρακολούθησης. Αυτό θα είναι το  κυριώς θέμα: η ψηφιοποίηση των πάντων».

Ακόμα και ο ίδιος φάνηκε να εντυπωσιάστηκε με το πόσο  γρήγορη ήταν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή: «Αν και δούλευα στο Πανεπιστήμιο διδάσκοντας 20 χρόνια σε αίθουσες, είχε γίνει η συζήτηση ότι κάποια στιγμή θα κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα αλλά ποτέ δεν έγινε τίποτα. Έπειτα ήρθε ο Covid-19. Mέσα σε 15 μέρες το πανεπιστήμιο έγινε διαδικτυακό!»

Τέλος μίλησε για τους κινδύνους που κρύβει αυτή η κατάσταση: «Είναι μια εξέλιξη και καλή και κακή, όπως κάθε μεγάλη αλλαγή. Έχει οφέλη, έχει προβλήματα, έχει κινδύνους. Ο ένας μεγάλος κίνδυνος συνδέεται με τον άλλο την  παρακολούθηση. Όταν κάτι γίνεται διαδικτυακό παρακολουθείται ευκολότερα.»

Πηγή: skai.gr