Washington Post: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο για μαζικές εκκενώσεις Αμερικανών πολιτών εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Γάζα

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τους Αμερικανούς που ζουν στο Ισραήλ και τον γειτονικό Λίβανο καθώς μια εκκένωση αυτού του μεγέθους θεωρείται το χειρότερο σενάριο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκκένωσης εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή, εάν η ο πόλεμος στη Γάζα δεν μπορεί να περιοριστεί, αναφέρει η Washington Post.

To σενάριο μιας τέτοιας επιχείρησης τίθεται επί τάπητος καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις, με τη βοήθεια εξοπλισμού και στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ, προετοιμάζονται για μια επικίνδυνη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τους Αμερικανούς που ζουν στο Ισραήλ και τον γειτονικό Λίβανο καθώς μια εκκένωση αυτού του μεγέθους θεωρείται το χειρότερο σενάριο και άλλες λύσεις θεωρούνται πιο πιθανές.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «θα ήταν ανεύθυνο να μην έχουμε ένα σχέδιο για τα πάντα».

Η κυβέρνηση, παρά τη σθεναρή δημόσια υποστήριξή της προς το Ισραήλ, ανησυχεί βαθύτατα από την προοπτική κλιμάκωσης και τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει την προσοχή της εν μέρει στην περίπλοκη επιμελητεία της απότομης μετακίνησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων. 

Υπήρχαν περίπου 600.000 Αμερικανοί πολίτες στο Ισραήλ και άλλοι 86.000 πιστεύεται ότι βρίσκονταν στον Λίβανο όταν επιτέθηκε η Χαμάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανησυχία στον Λίβανο αφορά κυρίως τη Χεζμπολάχ, ένα πολιτικό κόμμα και μια μαχητική ομάδα που, μαζί με τους συμμάχους της, ελέγχει επί του παρόντος τον μεγαλύτερο αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών. Μπήκε στο κοινοβούλιο το 1992. Έχει δεχτεί εδώ και καιρό εκπαίδευση και όπλα από το Ιράν, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ από το βορρά, δημιουργώντας έναν πόλεμο δύο μετώπων που θα διασπάσει  τις ισραηλινές δυνάμεις. Ήδη, έχουν σημειωθεί αψιμαχίες στα κοινά τους σύνορα.
 

Πηγή: skai.gr