Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μέσω instagram, Google, και Apple- Σοκάρει έρευνα του BBC

Google, Instagram και Apple προσφέρουν υπηρεσίες, μέσω ενεργοποίησης και διάθεσης σχετικών εφαρμογών για την διευκόλυνση της λειτουργίας ηλεκτρονικών πλατφορμών αγοραπωλησίας σκλάβων στις χώρες του Κόλπου, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα του BBC κατόπιν μυστικής έρευνας που διεξήγαγε η αραβική έκδοση του μέσου.

Τα ευρήματα προκαλούν ανατριχίλα. Φωτογραφίες χιλιάδων ανθρώπων, στις οποίες μπορεί να "σκρολάρει" κανείς με το κινητό του, ταξινομημένες ανά φυλή, προβάλλονται ως προϊόντα διαθέσιμα προς αγορά. 

Οικιακοί βοηθοί, γυναίκες αλλά ακόμα και μικρά παιδιά γίνονται αντικείμενο συναλλαγής, έναντι μερικών χιλιάδων δολαρίων στη Μαύρη αγορά.

Όπως αναφέρει το BBC μερικές τέτοιες «συναλλαγές της φρίκης» πραγματοποιήθηκαν μέσω Instagram ( μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στην Facebook) αλλά ακόμη και μέσω εφαρμογών από το  Playstore της Google και το AppStore της Apple.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ δύο δημοσιογράφοι του BBC Arabic ταξίδεψαν στο Κουβέιτ, προσποιούμενοι το ζευγάρι που ψάχνει οικιακή βοηθό.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σοκάρουν. Οι δύο δημοσιογράφοι κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον 57 χρήστες τέτοιων εφαρμογών οι οποίοι μάλιστα προσπάθησαν να τους «μεταπωλήσουν» τις δικές τους οικιακές βοηθούς μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται 4sale και δίνει την δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να επιλέξει βάσει φυλής, τιμής αλλά και άλλων χαρακτηριστικών.

Οι συνθήκες ζωής των σύγχρονων σκλάβων , απάνθρωπες. Ζουν σε καθεστώς στέρησης της ελευθερίας, με τα χαρτιά τους να κρατούνται από τους αγοραστές, προκειμένου να μην μπορούν να αποδράσουν. Εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και δεν δικαιούνται ούτε ένα ρεπό.

« Aκόμη κι αν την κρατάς ξύπνια ως τις 5 το πρωί, εκείνη δεν παραπονιέται», αναφέρει «ιδιοκτήτης»- αστυνομικού μάλιστα στο επάγγελμα-  προκειμένου να διαφημίσει τις ικανότητες της οικιακής βοηθού που θέλει να πουλήσει. 

Η ιστορία της Φατού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φρίκης, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ,όπως παρατίθεται από τους δημοσιογράφους της έρευνας είναι η υπόθεση της Φατού ( Ψευδώνυμο), ενός κοριτσιού 16 ετών, το νεαρό της ηλικίας του οποίου όπως διαπιστώθηκε δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την διάθεση της προς πώληση.

Η πωλήτριά της τόνισε ότι  δεν της είχε δώσει καθόλου ρεπό, της είχε πάρει το διαβατήριο και το τηλέφωνο και για το ότι δεν της είχε επιτρέψει να βγει μόνη από το σπίτι. 

 «Το Κουβέιτ είναι πραγματική κόλαση. Η γυναίκα που με «προσέλαβε» με ανάγκαζε να κοιμάμαι μαζί με τις αγελάδες. Ούτε ύπνος, ούτε φαγητό, τίποτα. Μου φώναζαν, με αποκαλούσαν ζώο. Με πλήγωνε, με στεναχωρούσε, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.» αναφέρει η νεαρή κοπέλα εξιστορώντας την φρίκη που βίωσε για 9 ολόκληρους μήνες.

«Θα δείτε ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει μια υπηρέτρια για 2.000 δολάρια και να την πουλήσει 3.300 δολάρια» συνεχίζει σαν να αναφέρεται απλώς σε ένα ελκυστικό εμπόρευμα.
Εκείνο που κάνουν, στην ουσία, αυτές οι εταιρείες είναι να προωθούν, μέσω των υπηρεσιών τους, μια διαδικτυακή αγορά σκλάβων» δηλώνει η Urmila Bhoola, ειδική του ΟΗΕ σε θέματα σύγχρονης σκλαβιάς.

«Αν η Google, η Apple, το Facebook και όποιες άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές σαν αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν», προσθέτει.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το Facebook δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με app developers για να αποτρέψουν στο εξής οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. 

Στο περιθώριο των σοκαριστικών ευρημάτων η Google δήλωσε «βαθιά προβληματισμένη» διευκρίνισε ότι ζήτησε περαιτέρω λεπτομέρειες από το BBC, ώστε να διεξαγάγει έρευνα σε βάθος.

Τέλος, η Apple από την πλευρά της δήλωσε ότι «απαγόρευσε αυστηρά» την προώθηση εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης παιδιών στις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο AppStore. 

ΠΗΓΗ: BBC