Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Απώλειες και αποτυχία προώθησης των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία

του Θανάση Γκαβού

Η Ρωσία επενδύει σημαντική προσπάθεια κοντά στο Ίζιουμ και στο Σεβεροντονιέτσκ σε μια απόπειρα να καταφέρει να προωθηθεί προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, αναφέρει η νεότερη ενημέρωση από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρωταρχικός στόχος των Ρώσων σε αυτόν τον άξονα είναι να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή, ώστε να απομονωθούν από την υποστήριξη ή από τις ενισχύσεις που θα μπορούσαν να τις παράσχουν οι ουκρανικές δυνάμεις στα δυτικά της χώρας, συνεχίζει η ενημέρωση.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν επιτυχώς την απόπειρα των Ρώσων να διασχίσουν ποτάμι στο Ντονμπάς, τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς δυτικά του Σεβεροντονιέτσκ, με φωτογραφίες να δείχνουν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν σημαντικά «τεθωρακισμένα στοιχεία ελιγμών» τουλάχιστον ενός τακτικού τάγματος μάχης, καθώς και τους πλωτήρες που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί πλωτή γέφυρα.

Το υπουργείο σχολιάζει ότι η διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσχισης ποταμών σε ένα διαφιλονικούμενα περιβάλλον είναι ένας εξαιρετικά ριψοκίνδυνος ελιγμός και το γεγονός ότι οι Ρώσοι αποπειράθηκαν κάτι τέτοιο αποκαλύπτει την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι διοικητές τους να σημειώσουν πρόοδο στις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Προστίθεται πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν σημαντικές προωθήσεις παρά τη συγκέντρωση δυνάμεων σε αυτή την περιοχή μετά από την απόσυρση και την εκ νέου ανάπτυξη μονάδων από το Κίεβο και την επαρχία Τσερνίχιβ.

Πηγή: skai.gr