Βρετανία: Πυρά αντιπολίτευσης σε Τζόνσον για το πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεν παρέστη το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων για να απαντήσει σε επείγουσα ερώτηση της αντιπολίτευσης για τις αποκαλύψεις περί ενός ακόμα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020, εν μέσω lockdown.

Στη θέση του εμφανίστηκε ο υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μάικλ Έλις, ο οποίος αντί απάντησης στο ερώτημα αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε για το πάρτι και αν παρέστη σε αυτό, όπως αναφέρουν μάρτυρες, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας που γίνεται για παρόμοιες καταγγελίες.

Όπως σημείωσε, πάντως, η έρευνα θα περιλαμβάνει και το καταγγελλόμενο πάρτι της 20ής Μαΐου. Ο κ. Έλις τόνισε ότι αν η διενεργούσα την έρευνα κα Σου Γκρέι, δεύτερη γενική γραμματέας του γραφείου υπουργικού συμβουλίου, διαπιστώσει ότι ίσως προκύπτουν ποινικές ευθύνες, θα αναστείλει την έρευνα και θα αναπέμψει τα στοιχεία στη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Η αναπληρώτρια ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ, που υπέβαλε την επείγουσα ερώτηση και εξασφάλισε τη συζήτηση, κατακεραύνωσε τον Πρωθυπουργό Τζόνσον για την απουσία του από τη Βουλή.

«Η απουσία του μιλά από μόνη της. Το κοινό έχει καταλήξει στα συμπεράσματα του. Μπορεί να τρέξει αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί», είπε η κα Ρέινερ, η οποία επικαλέστηκε επίσης μηνύματα πολιτών που στις 20 Μαΐου 2020 αποχαιρετούσαν οικείους τους που κατέληξαν λόγω κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει ανάγκη έρευνας επί του απλού ερωτήματος: παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός στη συγκέντρωση της 20ής Μαΐου 2020; Γνώριζε για την εκδήλωση από πριν και αν ναι, έδωσε την έγκριση του;» συνέχισε η κα Ρέινερ, διερωτώμενη μάλιστα αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι άνδρας «με τιμή και ακεραιότητα».

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ είπε ότι ο Μπόρις Τζόνσον «έχει απωλέσει κάθε ηθικό κύρος και το σωστό θα ήταν να παραιτηθεί», ειδάλλως, όπως συνέχισε, θα πρέπει οι Συντηρητικοί βουλευτές να τον υποχρεώσουν στην έξοδο «και να το κάνουν τώρα».