«Βράζουν» οι γερμανορωσικές σχέσεις - «Μπαράζ» εκατέρωθεν απελάσεων διπλωματών

Την απέλαση ρώσου διπλωμάτη ανακοίνωσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «ανεπιθύμητο πρόσωπο» (persona non grata) στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο και ζητώντας του να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή οι ρωσικές αρχές απέλασαν τρεις διπλωμάτες από την Γερμανία, την Πολωνία και την Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι είχαν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και κατά του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η γερμανική κυβέρνηση απέλασε σήμερα τον ρώσο διπλωμάτη, αντιδρώντας στην ενέργεια των ρωσικών αρχών, την οποία το Βερολίνο χαρακτήρισε «απολύτως αδικαιολόγητη». Ο συγκεκριμένος γερμανός διπλωμάτης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργούσε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Συνθήκη της Βιέννης προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου και με νόμιμα μέσα σχετικά με τις εξελίξεις.

Οι εκατέρωθεν απελάσεις αποτελούν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις γερμανορωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα μετά και την υπόθεση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύθηκε στο Βερολίνο.

H Πολωνία και η Σουηδία επίσης ανακοίνωσαν επίσης τη Δευτέρα ότι θα αποβάλουν από έναν Ρώσο διπλωμάτη στη χώρα τους κηρύσσοντάς τους "personae non gratae" σε αντίποινα προς τη Μόσχα που απέλασε διπλωμάτες τους την περασμένη εβδομάδα.

Η συντονισμένη κίνηση των τριών κρατών μελών της ΕΕ έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου επέστρεψε από τη Μόσχα ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του μπλοκ, Τζόσεπ Μπορέλ. Ο Μπορέλ συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr