Βραζιλία: Σήμερα η ορκομωσία του Λούλα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Απών ο Μπολσονάρου

Ο Λούλα ντα Σίλβα θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του - Αναμένεται να συγκεντρωθεί μέγα πλήθος

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα θα γίνει σήμερα απόντος του προκατόχου του, καθώς ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εγκατέλειψε τη Βραζιλία προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του, και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας της απειλής που εγείρουν οι πιο ανυποχώρητοι οπαδοί του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους.

Στα 77 του χρόνια, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Ως και 300.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ορισμένες πομπώδεις, με τελετές χορογραφημένες ως το τελευταίο χιλιοστό, άλλες πιο χαλαρές, με γιορτές και συναυλίες στη συνήθως νυσταλέα βραζιλιάνικη πρωτεύουσα με τη φουτουριστική αρχιτεκτονική.

Στις περίπου πενήντα ξένες αντιπροσωπείες συγκαταλέγονται 17 αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, κρατών της περιοχής, ο βασιλιάς της Ισπανίας...

Οι ΗΠΑ έστειλαν την υπουργό Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ, η Κίνα τον αντιπρόεδρο Ουάνγκ Τσισάν. Τη Γαλλία θα αντιπροσωπεύσει ο Ολιβιέ Μπεστ, υπουργός αρμόδιος για το Διεθνές Εμπόριο.

Γεγονός άνευ προηγουμένου από το 1985 και το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας: ο απερχόμενος πρόεδρος Μπολσονάρου δεν θα παραδώσει στον διάδοχό του την προεδρική κίτρινη και πράσινη εσάρπα, όπως το θέλει η παράδοση.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που έμοιαζε αποτραβηγμένος κι έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά την οριακή ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου, που δεν έχει χωνέψει ακόμα, εγκατέλειψε τη Βραζιλία προχθές Παρασκευή. Βρίσκεται, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Folha de São Paulo, στη Φλόριντα, στο σπίτι πρώην πρωταθλητή πολεμικών τεχνών.

Πρόκληση «χάους»

Καθώς οι πιο ακραίοι οπαδοί του θέλουν να εμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα και συνεχίζουν ακόμα να κατασκηνώνουν μπροστά σε στρατώνες σε διάφορες πόλεις για να απαιτήσουν ο στρατός να προχωρήσει σε πραξικόπημα, τα μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκε να ενισχυθούν.

Όλο το προσωπικό της διεύθυνσης της αστυνομίας στην Μπραζίλια, που μετρά κάπου 8.000 μέλη, θα κινητοποιηθεί, όπως και κάπου χίλιοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, που μπορούν αν χρειαστεί να λογαριάζουν στην υποστήριξη άλλων αστυνομικών δυνάμεων της χώρας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα επιτραπεί να είναι παρόντες στην ομιλία του Λούλα μπροστά στο Πλανάλτου περιορίστηκε στους 30.000, ενώ η οπλοφορία θα είναι απαγορευμένη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Γίνονται εξάλλου περιπολίες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, κοντά στο οποίο ανακαλύφθηκε βόμβα τοποθετημένη σε βυτιοφόρο από μπολσοναριστή που ήθελε να «δημιουργηθεί χάος» και να «εμποδιστεί η έλευση του κομμουνισμού» στην εξουσία στη Βραζιλία.

Οι τελετές θα ξεκινήσουν στις 14:20 (τοπική ώρα· στις 19:20 ώρα Ελλάδας), όταν θα φθάσουν σε καθεδρικό ο Λούλα και ο κεντροδεξιός αντιπρόεδρός του Ζεράλντου Άλκμιν.

Η συζήτηση για το όχημα με το οποίο θα πάει ο Λούλα στο Κογκρέσο θα συνεχίζεται «ως την τελευταία στιγμή»: δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα επιβιβαστεί στην παραδοσιακή Ρολς Ρόις της βραζιλιάνικης προεδρίας ή σε θωρακισμένο αυτοκίνητο, για λόγους ασφαλείας.

Ο Λούλα θα αναλάβει επίσημα την προεδρία στις 15:00 (20:00), αφού ορκιστεί να τηρεί το Σύνταγμα ενώπιον του Κογκρέσου.

Κατόπιν, θα κατευθυνθεί στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, αρχιτεκτονικό κόσμημα με την υπογραφή του Όσκαρ Νιεμέγερ, για να παραλάβει την περίφημη προεδρική εσάρπα, διακοσμημένη με χρυσό και διαμάντια.

«Μεγάλη λαϊκή γιορτή»

Αναμένεται να συγκεντρωθεί μέγα πλήθος για να ακούσει την ομιλία του νέου προέδρου στον ανοικτό χώρο κοντά στην πλατεία των Τριών Εξουσιών, όπου βρίσκονται το Πλανάλτου, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η νέα πρώτη κυρία, η Χοζάντζελα ντα Σίλβα, γνωστή επίσης ως «Ζάνζα», ανέλαβε την οργάνωση της εορταστικής πτυχής των εκδηλώσεων, των συναυλιών πριν και μετά τις επίσημες τελετές.

Η σύζυγος του Λούλα υπόσχεται «μεγάλη λαϊκή γιορτή», με μουσική σε δυο σκηνές.

Από χθες Σάββατο, χιλιάδες υποστηρικτές του Κόμματος Εργαζομένων (PT) του Λούλα συνέρρεαν στην Μπραζίλια, με αεροπλάνα, λεωφορεία, αυτοκίνητα, ακόμα και με ποδήλατα.

Όσο για τον Λούλα, που ολοκλήρωσε το κυβερνητικό του σχήμα —συγκροτείται από 37 υπουργούς— τις τελευταίες ημέρες, έχει μπροστά του «ηράκλειο έργο», όπως το θέτει ο αντιπρόεδρός του: έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τον κ. Μπολσονάρου, καλείται να ενώσει τη βαθιά διχασμένη Βραζιλία και να βελτιώσει την κατάσταση της οικονομίας, που έχει βαλτώσει. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες: όχι μόνο καλείται να αποκαταστήσει την ομαλότητα, αλλά να φέρει απτά αποτελέσματα γρήγορα, να προωθήσει μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Βραζιλίας, τονίζουν αναλυτές.

Πηγή: skai.gr