Βραζιλία - Περιοριστικά μέτρα: Ο Μπολσονάρου ζητεί από επιχειρηματίες να τα αψηφίσουν

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ζήτησε χθες από επιχειρηματίες να καταφέρουν «δυνατό χτύπημα» στον κυβερνήτη Ζουάου Ντόρια, ο οποίος επιβάλλει μέτρα περιορισμού στην πολιτεία Σαν Πάουλου, την ατμομηχανή της βραζιλιάνικης οικονομίας.

Για τον Μπολσονάρου, ο οποίος εναντιώνεται — πράγμα που κατέστησε σαφές εξαρχής — στα μέτρα περιορισμού, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται με ολοένα μεγαλύτερη ταχύτητα στη Βραζιλία, δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από έναν «πόλεμο» το διακύβευμα του οποίου είναι η τύχη της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

«Ένας άνδρας αποφασίζει (μόνος του) για το μέλλον του Σαν Πάουλου, αποφασίζει για το μέλλον της οικονομίας της Βραζιλίας», υποστήριξε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων. «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό· έχουμε πόλεμο. Το διακύβευμα είναι η Βραζιλία», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης Ντόρια επέβαλε στα τέλη Μαρτίου μέτρα που περιόριζαν εν μέρει την κυκλοφορία των πολιτών, το κλείσιμο των επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη κ.ά.. Η ισχύς των μέτρων αυτών παρατάθηκε ως την 31η Μαΐου στην πολιτεία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων. Πλέον, σκοπεύει να επιβάλλει πολύ πιο αυστηρά μέτρα στην πολιτεία του, που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας, όπου καταγράφονταν ως χθες 54.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (ή περί το 27% του συνόλου) και 4.315 θάνατοι (≈30%).

Ο Ντόρια, μαζί με άλλους περίπου δέκα κυβερνήτες, ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη ότι κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια δεν θα ξανανοίξουν παρότι προεδρικό διάταγμα προσέθεσε τις επιχειρήσεις αυτών των τριών ειδών στις «απολύτως αναγκαίες», που πρέπει να επαναλειτουργήσουν, παρά την πανδημία.

«Για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος Μπολσονάρου παύει να υπερασπίζεται την υγεία των Βραζιλιάνων για να επιτεθεί σε εκείνους που προσπαθούν να σώσουν ζωές», στηλίτευσε ο Ντόρια μέσω Twitter. «Προτιμάει να κάνει τζετ-σκι, να ασκείται στη σκοποβολή ή να κάνει μπάρμπεκιου. Την ίδια ώρα χιλιάδες Βραζιλιάνοι πεθαίνουν».

Κυβερνήτες και δήμαρχοι απ’ άκρου σ’ άκρο της Βραζιλίας παίρνουν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού προς μεγάλη απογοήτευση του προέδρου. Ο Μπολσονάρου προτρέπει καθημερινά τους Βραζιλιάνους να γυρίσουν στη δουλειά, την ώρα που η δημοτικότητά του πέφτει.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη Βραζιλία κατά επίσημα στοιχεία χθες Πέμπτη άγγιζε τους 14.000 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 203.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ