Βουλγαρία - ΒΤΑ: Η Σόφια επιμένει στην αύξηση του ποσού στήριξης από το γεωργικό αποθεματικό της ΕΕ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία και η αβεβαιότητα στις αγορές γεωργικών προϊόντων συζητήθηκαν επίσης

Η Βουλγαρία επέμεινε στην αύξηση του ποσού στήριξης για τη χώρα από το γεωργικό αποθεματικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας.

Το αίτημα παρατάθηκε κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Γεωργίας Γκεόργκι Σαμπέφ και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, με πρωτοβουλία της βουλγαρικής πλευράς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Ο Σαμπέφ ενημέρωσε τον Επίτροπο για την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά γεωργικών προϊόντων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βούλγαροι αγρότες λόγω των υπερβολικών εισαγωγών από την Ουκρανία. Ο Σαμπέφ επανέλαβε ότι η χώρα του στέκεται αλληλέγγυα στην Ουκρανία και υποστηρίζει την ανάγκη εξασφάλισης προμηθειών γεωργικών προϊόντων για την εγγύηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των αγροτών της ΕΕ. Ενημέρωσε επίσης ότι η πίεση που ασκούν οι ουκρανικές εισαγωγές στη βουλγαρική αγορά προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς, σύμφωνα με όσα είπε, οι πιο σοβαρές διαταραχές παρατηρούνται στην αγορά του ηλιανθόσπορου. Εκτός από τη Βουλγαρία, άλλες δύο χώρες αναμένεται να λάβουν στήριξη από το γεωργικό αποθεματικό - η Πολωνία και η Ρουμανία.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία και η αβεβαιότητα στις αγορές γεωργικών προϊόντων συζητήθηκαν επίσης.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η σημαντική αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, των χημικών, των ζωοτροφών και της ενέργειας επηρεάζει αρνητικά την πρόσβαση των αγροτών σε κεφάλαια κίνησης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές δυσκολίες στην εμπορία των προϊόντων τους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν για την κρίσιμη εικόνα που υπάρχει στον γαλακτοκομικό τομέα και την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η Βουλγαρία υποστήριξε το αίτημα για επείγουσα βοήθεια από το γεωργικό αποθεματικό.

Πηγή: skai.gr