νοβελ

Νόμπελ Φυσικής 2023 στους Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ

Οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν για τις «πειραματικές μεθόδους που δημουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη»

Κλείσιμο

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Lockdown στο Σαράγεβο

Η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σαράγεβο, θα τεθεί από σήμερα το απόγευμα σε δεκαπενθήμερο περιορισμό, καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ομώνυμου καντονιού στο οποίο υπάγεται χθες Πέμπτη.

Οι βοσνιακές υγειονομικές αρχές ανέφεραν χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.728 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 57 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Το Σαράγεβο κατέγραψε τα 689 κρούσματα και 10 θανάτους· τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας πλησιάζουν τον κορεσμό, καθώς νοσηλεύουν 695 ασθενείς με την COVID-19.

Από τις 17:00 σήμερα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ σταματούν να υποδέχονται πελάτες και μπορούν να εξυπηρετούν μόνο όσους επιθυμούν παραδόσεις κατ’ οίκον ή προϊόντα σε πακέτο. Η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 21:00 (από τις 23:00) και θα τερματίζεται στις 05:00, με λιγοστές εξαιρέσεις. Άλλα δύο καντόνια, πέραν αυτού του Σαράγεβου, ανακοίνωσαν ότι κλιμακώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ως εδώ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει καταγράψει 5.694 θανάτους επί συνόλου 148.165 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Η χώρα περιμένει ακόμη την παράδοση 1,2 εκατ. δόσεων εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, πρωτοβουλίας της οποίας ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ