Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αντιμέτωπη και πάλι με το ξέσπασμα ενός πολέμου η χώρα;

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο διάσπασης και ότι υπάρχει μια «πολύ ρεαλιστική» προοπτική επιστροφής στις συγκρούσεις.

Σε μια έκθεση προς τον ΟΗΕ που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Guardian, ο Κρίστιαν Σμιντ , ο ύπατος εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είπε ότι εάν οι Σέρβοι αυτονομιστές εκπληρώσουν την απειλή τους να αναδημιουργήσουν τον δικό τους στρατό, χωρίζοντας τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις στα δύο, περισσότεροι διεθνείς ειρηνευτές θα πρέπει να σταλούν πίσω για να σταματήσει η πορεία της χώρας προς έναν νέο πόλεμο.

700 άτομα της ΕΕ (Eufor) αποτελούν τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία, η οποία εκτελεί ειρηνευτικά καθήκοντα στη χώρα. Παράλληλα το ΝΑΤΟ, διατηρεί επίσημο θέση στο Σεράγεβο. Η ετήσια εντολή και για παραμονη και των δύο στη χώρα, αναμένεται να ανανεωθεί αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Ρωσία έχει απειλήσει να μπλοκάρει ένα ψήφισμα εάν δεν αφαιρεθούν όλες οι αναφορές στον ύπατο εκπρόσωπο, υπονομεύοντας πιθανώς την εξουσία του Schmidt ως επόπτη της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον του 1995 .

Στην πρώτη του έκθεση μετά την ανάληψη της θέσης τον Αύγουστο, ο Σμιντ , πρώην υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι η Βοσνία αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της μεταπολεμικής περιόδου».

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, απειλεί να αποσυρθεί από τους θεσμούς σε κρατικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού στρατού που δημιουργήθηκε με διεθνή βοήθεια τα τελευταία 25 χρόνια και να ανασυστήσει μια σερβική δύναμη. Στις 14 Οκτωβρίου, ο Ντόντικ είπε ότι θα ανάγκαζε τον βοσνιακό στρατό να αποσυρθεί από τη Δημοκρατία Σέρπσκα (το σερβικό μισό της Βοσνίας) περικυκλώνοντας τους στρατώνες της και ότι εάν η Δύση προσπαθούσε να επέμβει στρατιωτικά, είχε «φίλους» που είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την Σερβική υπόθεση, μια υποτιθέμενη αναφορά στη Σερβία και τη Ρωσία.

Η Σερβοβοσνιακή αστυνομία πραγματοποίησε «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις τον περασμένο μήνα στο όρος Jahorina, από όπου οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Σεράγεβο καθ' όλη τη διάρκεια της πολιορκίας του 1992-95.

«Αυτό ισοδυναμεί με απόσχιση χωρίς να το διακηρύξει», έγραψε ο Σμιντ σε έκθεση που παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Παρασκευή. Είπε ότι οι ενέργειες του Ντόντικ «θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, αλλά –αν δεν απαντηθούν από τη διεθνή κοινότητα– θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωση της ίδιας της συμφωνίας (ειρήνης του Ντέιτον)».

Ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Βοσνίας και της σερβοβοσνιακής  αστυνομίας

Πηγή: Guardian