Βιρτζίνια: Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Τζέφερσον Ντέιβις (VIDEO)

Διαδηλωτές γκρέμισαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ένα άγαλμα του Τζέφερσον Ντέιβις, προέδρου των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής, στο Ρίτσμοντ, την πρωτεύουσα της Πολιτείας της Βιρτζίνια, το τελευταίο μνημείο στη χώρα που γκρεμίζεται κατά τη διάρκεια των πανεθνικών διαδηλώσεων που απαιτούν τον τερματισμό της φυλετικής αδικίας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πεσμένο το άγαλμα του Ντέιβις, προέδρου της Συνομοσπονδίας των Νοτίων κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-65), να απομακρύνεται με όχημα, καθώς το πλήθος ζητωκραύγαζε. Η βάση του αγάλματος καλύφθηκε με γκράφιτι.

Το άγαλμα στεκόταν σε μια λεωφόρο του Ρίτσμοντ, όπου υπάρχουν αγάλματα διαφόρων επιφανών προσώπων των Συνομόσπονδων Πολιτειών. Η πόλη αποτελούσε πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου από την αστυνομία στη Μινεάπολη, στη Μινεσότα, και το παγκόσμιο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που ακολούθησε, εκκίνησε εκ νέου μια εκστρατεία για την απομάκρυνση αγαλμάτων και άλλων συμβόλων που τιμούν ηγέτες των Συνομόσπονδων Πολιτειών.

Πολλοί πολίτες Νότιων Πολιτειών υπερασπίζονται τα μνημεία ως φόρο τιμής στους νεκρούς του πολέμου και μέρος της Ιστορίας της χώρας και αντιτίθενται σθεναρά στην απομάκρυνση των αγαλμάτων αυτών παρά τη σχέση αυτών των προσώπων με τη δουλεία και τον ρατσισμό.

Τη Δευτέρα, ένας δικαστής στο Ρίτσμοντ εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα διάρκειας 10 ημερών κατά της απόφασης του κυβερνήτη Ραλφ Νόρθαμ να απομακρύνει ένα άγαλμα του στρατηγού Ρόμπερτ Έντουαρντ Λι, του αρχηγού των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Νωρίτερα την Τετάρτη στο Πόρτσμουθ της Βιρτζίνια, διαδηλωτές αποκεφάλισαν και βανδάλισαν αγάλματα που αποτελούσαν μέρος των μνημείων της Συνομοσπονδίας.

Μια ομάδα διαδηλωτών κατέστρεψε επίσης ένα άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στο Σεντ Πολ στη Μινεσότα, χθες Τετάρτη, και ένα μνημείο του Κολόμβου που ανεγέρθηκε στο Ρίτσμοντ το 1927 βανδαλίστηκε και πετάχτηκε σε μια λίμνη την Τρίτη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη Βοστόνη αφαιρέθηκε επίσης το κεφάλι ενός αγάλματος του Κολόμβου.

Ένα άγαλμα του Κολόμβου βανδαλίστηκε στο Μαϊάμι την Τετάρτη το απόγευμα, μαζί με αυτό του εξερευνητή Χουάν Πόνθε ντε Λεόν. Η αστυνομία ανέφερε ότι επτά άτομα συνελήφθησαν.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: ΗΠΑ