BBC: Ένας φύλακας και ο εργοδότης του είναι οι Ουκρανοί που σκότωσαν οι Ρώσοι στρατιώτες στα περίχωρα του Κιέβου

Όταν δύο άοπλοι Ουκρανοί πολίτες, ο  Λεονίντ Πλιάτς και o εργοδότης του, δέχθηκαν τα πυρά Ρώσων στρατιωτών, η δολοφονία καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Το βίντεο, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα, διερευνάται τώρα από τους Ουκρανούς εισαγγελείς δυνητικά ως έγκλημα πολέμου.

Ήταν το αποκορύφωμα των μαχών γύρω από το Κίεβο και οι κεντρικοί δρόμοι προς την πρωτεύουσα ήταν πεδίο μάχης, μεταξύ άλλων γύρω από το κατάστημα ποδηλάτων όπου ο Λεονίντ εργαζόταν ως φύλακας.

Όμως ο θάνατος των δύο ανθρώπων αυτών δεν είναι αποτέλεσμα μάχης μεταξύ στρατιωτών.

Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα βαριά οπλισμένους Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν τους δύο άοπλους Ουκρανούς και στη συνέχεια να λεηλατούν την επιχείρηση.

Το BBC συγκέντρωσε, ταιριάζοντας αυτό που καταγράφηκε σε πολλές κάμερες CCTV γύρω από την τοποθεσία με τις μαρτυρίες των ανθρώπων στους οποίους τηλεφώνησε ο Λεονίντ εκείνη την ημέρα, καθώς και των Ουκρανών εθελοντών μαχητών που προσπάθησαν να τον σώσουν, τα στοιχεία δίνοντας μια λογική χρονική σειρά στα γεγονότα.

Οι Ρώσοι φτάνουν με ένα κλεμμένο φορτηγό με το σύμβολο V που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις και τις λέξεις Tank Spetsnaz με μαύρη μπογιά. Φορούν ρωσική στρατιωτική στολή και πλησιάζουν με τα όπλα ψηλά, με τα δάχτυλα στη σκανδάλη.

Ο Λεονίντ περπατά προς τους στρατιώτες με τα χέρια ψηλά για να δείξει ότι είναι άοπλος και δεν απειλεί κανέναν.

Οι Ρώσοι αρχικά μιλάνε με αυτόν και το αφεντικό του μέσα από τον φράχτη. Δεν υπάρχει ήχος στο βίντεο, αλλά οι άνδρες φαίνονται ήρεμοι, μέχρι που καπνίζουν μαζί.

Μετά οι Ουκρανοί απομακρύνονται και οι στρατιώτες αρχίζουν να φεύγουν.

Ξαφνικά γυρίζουν πίσω, σκύβουν και πυροβολούν τους δύο άνδρες πολλές φορές πισώπλατα.

Ο ένας σκοτώνεται αμέσως, αλλά με κάποιο τρόπο ο Λεονίντ καταφέρνει να σηκωθεί στα πόδια του. Δένει ακόμη και τη ζώνη του γύρω από το μηρό του για να επιβραδύνει την αιμορραγία και μετά τρεκλίζοντας μέσα στην καμπίνα του αρχίζει να καλεί σε βοήθεια.

Μιλώντας σε φίλο του τηλεφωνικά μετά το συμβάν, ο  Λεονίντ είπε ότι οι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι δεν σκοτώνουν πολίτες και μετά τον πυροβόλησαν.

"Είπα μπορείς τουλάχιστον να δέσεις το τραύμα σου; Και μου είπε, μετά βίας σύρθηκα εδώ. πονάω τόσο πολύ. Νιώθω πολύ άσχημα", θυμάται ο Βασίλ περιγράφοντας το τηλεφώνημα.

Πηγή: ΒΒC