Βίντεο με πυραύλους από τον κινεζικό στρατό για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν - Η αντίδραση του Μπλίνκεν στις απειλές

Οι πληροφορίες για την πρόθεση της Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν έχουν προκαλέσει την οργή της Κίνας, που το θεωρεί δικό της έδαφος και έχει διαμηνύσει πως δεν θα διστάσει ακόμη και να το καταλάβει δια της βίας προκειμένου να το θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Ο Λευκός Οίκος τηρεί «σιγή ιχθύος» αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν και δεν επιβεβαιώνει – αλλά ούτε και διαψεύδει – τις αναφορές ταϊβανέζικων μέσων ενημέρωσης ότι «κλείδωσε» η άφιξή της στην Ταϊπέι αύριο, Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε σήμερα πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Πελόζι -- η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία -- τονίζοντας πως τυχόν πρωτοβουλία της να επισκεφθεί την Ταϊβάν αποτελεί εξ ολοκλήρου «προσωπική της απόφαση».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε όμως πως η Ουάσινγκτον περιμένει από το Πεκίνο να αντιδράσει με υπευθυνότητα και να μην εμπλακεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση εάν τελικά η Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν.

«Άγνοια» για το εάν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επισκεφθεί την Ταϊβάν, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι. «Δεν θα τσιμπήσουμε το δόλωμα, ούτε θα εκφοβιστούμε», υποστήριξε και συμπλήρωσε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν.

Οι πληροφορίες για την πρόθεση της Πελόζι να επισκεφθεί το νησί έχουν προκαλέσει την οργή της Κίνας, που το θεωρεί δικό της έδαφος και έχει διαμηνύσει πως δεν θα διστάσει ακόμη και να το καταλάβει δια της βίας προκειμένου να το θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της. Οι περίπου 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν επί χρόνια με την πιθανότητα μιας κινεζικής εισβολής, αλλά η απειλή αυτή έχει αυξηθεί επί της προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ.

Οι ΗΠΑ διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για το αν θα επενέβαιναν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Παρότι στο διπλωματικό επίπεδο δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, στηρίζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή καθεστώτος του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας είχαν την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλούς τόνους, κατά την οποία κυριάρχησαν οι διαφωνίες σχετικά με την Ταϊβάν, με τον Σι Τζινπίνγκ να προειδοποιεί τον Τζο Μπάιντεν να «μην παίζει με την φωτιά».

Τα σενάρια για ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι έχουν συμπέσει με μια αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του nypost μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ο στρατός της Κίνας δημοσίευσε δυσοίωνο βίντεο με πυραυλικά πλήγματα, στρατεύματα να αρπάζουν βιαστικά τα όπλα τους και μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται από αεροδρόμια.

Ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Πελόζι θα έφτανε την Τρίτη το βράδυ τοπική ώρα μετά την επίσκεψη στη Μαλαισία στο δεύτερο σκέλος του συνεχιζόμενου ταξιδιού της στην Ασία, καθιστώντας την ομιλήτρια τον υψηλότερο εκλεγμένο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη χώρα μετά τον Newt Gingrich το 1997.

Οι τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες του νησιωτικού έθνους - United Daily News, Liberty Times και China Times - ανέφεραν όλες ότι η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κογκρέσου θα περνούσε το βράδυ της Τρίτης στην Ταϊπέι.

Το γραφείο της Πελόζι επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι θα επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά δεν είπε εάν η Ταϊβάν ήταν στο δρομολόγιο. Έχει προγραμματιστεί να είναι στη Μαλαισία την Τρίτη και στη Νότια Κορέα την Πέμπτη, αλλά το πρόγραμμά της για την Τετάρτη παραμένει ασαφές.

Οι αναφορές ότι η Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν έχουν εξοργίσει τους Κινέζους, οι οποίοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ο στρατός τους δεν θα «καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» και προειδοποίησε ότι το ταξίδι της θα είχε «σοβαρές συνέπειες».

«Εάν η Πελόζι επιμείνει να επισκεφθεί την Ταϊβάν, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

«Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν. Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια», είπε ο Ζάο Λιτζιάν.

Σε μια επίδειξη δύναμης, η Διοίκηση Ανατολικού Μετώπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δημοσίευσε βίντεο σε ιστότοπους κρατικών μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα που δείχνει τον στρατό να διεξάγει ασκήσεις με αεροπλανοφόρα, ελικόπτερα και αεροπλάνα που πετούν σε σχηματισμό, βατραχάνθρωπους να σηκώνονται από τον ωκεανό, βαριά οπλισμένους στρατιώτες να τρέχουν μέσα από δασώδεις περιοχές και διμοιρίες αλεξιπτωτιστών που κατεβαίνουν από έναν γαλάζιο ουρανό.

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Πολεμήστε κατόπιν εντολής, θάψτε κάθε εισβολέα και προχωρήστε σε κοινές και επιτυχημένες επιχειρήσεις! Είμαστε στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι θανάτου», λένε οι στρατιώτες στο βίντεο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Post