Βερολίνο: Ζητεί ανακωχή στη Λιβύη, εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που παραβιάζει η Τουρκία

Νέα παρέμβαση του Βερολίνου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, την ώρα που οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Σάρατζ. Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία δεν επιτρέπεται ο εφοδιασμός των δύο αντιμαχόμενων πλευρών με όπλα, αλλά παραβιάζεται από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες.

"Στη διαδικασία του Βερολίνου (σ.σ διάσκεψη για τη Λιβύη σε υψηλό επίπεδο που άρχισε το Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί αρχές Ιανουαρίου) εργαζόμαστε για να επιτύχουμε την κατάπαυση του πυρός και τη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων σε όλες τις πλευρές, και αυτό περιλαμβάνει όλες τις πλευρές", δήλωσε με νόημα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Adebahr. 

"Ακριβώς επειδή διαπιστώνουμε ότι και τα δύο αυτά πράγματα είναι πολύ σημαντικά και ουσιαστικά, είναι σημαντικό να εισέλθουμε σε συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την ειρήνευση της κατάστασης εκεί. Η ανακωχή και η συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων αποτελούν σημαντικές ακρογωνιαίους λίθους και αυτό περιλαμβάνει τους πάντες", πρόσθεσε.

Εξάλλου, η κυβέρνηση της Τρίπολης καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Μισράτα, ενώ ζήτησε από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη. 

Πηγή: skai.gr