Βενεζουέλα: Προτείνεται ανταλλαγή φυλακισμένων πολιτών των ΗΠΑ με συνεργάτη του Μαδούρο

«Αυτή (σ.σ.: η ανταλλαγή) μας φαίνεται καλή επιλογή», συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρόι Λόπες, εκπρόσωπος της συλλογικότητας «Free Alex Saab».

Φιλοκυβερνητικοί ακτιβιστές στη Βενεζουέλα πρότειναν χθες Δευτέρα την «ανταλλαγή» αμερικανών πολιτών φυλακισμένων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον Άλεξ Σάαμπ, στενό συνεργάτη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, απεσταλμένο του Καράκας στο εξωτερικό, που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από τις ΗΠΑ, όπου παραμένει στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2021.

«Αυτή (σ.σ.: η ανταλλαγή) μας φαίνεται καλή επιλογή», συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρόι Λόπες, εκπρόσωπος της συλλογικότητας «Free Alex Saab».

Κολομβιανός που έλαβε την εθνικότητα της Βενεζουέλας, ο κ. Σάαμπ εκδόθηκε από το Πράσινο Ακρωτήρι στις ΗΠΑ αφού το αεροσκάφος του έκανε ενδιάμεσο σταθμό στο αφρικανικό αρχιπέλαγος τον Ιούνιο του 2020. Το Καράκας χαρακτήρισε παράνομη τη σύλληψη, με δεδομένο ότι ο κ. Σάαμπ διέθετε, όπως τόνισε, διπλωματικό διαβατήριο.

«Εδώ, στη Βενεζουέλα, υπάρχουν ορισμένοι αμερικανοί κρατούμενοι που εκτίουν ποινές, κάποιοι επειδή αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο, άλλοι για οικονομικά εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος της χώρας, κ.λπ. (...) Αν μπορεί να γίνει ανταλλαγή, εξαίσια, θα φέρουμε πίσω τον διπλωμάτη μας», εξήγησε ο κ. Λόπες.

Δύο Αμερικανοί που κρατούνταν στη Βενεζουέλα αφέθηκαν ελεύθεροι τον Μάρτιο, αμέσως μετά την επίσκεψη στο Καράκας αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου του Λευκού Οίκου: ο Γουστάβο Κάρδενας, πρώην στέλεχος της CITGO, θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA, που είχε καταδικαστεί για διαφθορά· και ο Κουβανοαμερικανός Χόρχε Αλμπέρτο Φερνάντες, που συνελήφθη στις αρχές του 2021 στα σύνορα με την Κολομβία και κατηγορήθηκε για «τρομοκρατία».

Η Ουάσινγκτον αξιώνει ιδίως την αποφυλάκιση του Μάθιου Χιθ, πρώην στρατιωτικού, που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2020, κατηγορήθηκε ότι ήταν «κατάσκοπος» και ότι σχεδίαζε να διαπράξει επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Η Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους στις αρχές του 2019, αφού η Ουάσινγκτον δεν αναγνώρισε την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, που χαρακτήρισε «απάτη», επιλέγοντας να αναγνωρίσει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Τα μέλη της συλλογικότητας «Αφήστε ελεύθερο τον Άλεξ Σάαμπ» παρότρυναν τους συγγενείς των Αμερικανών που είναι φυλακισμένοι στη Βενεζουέλα να «ασκήσουν πίεση» στην Ουάσινγκτον. «Όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», διαβεβαίωσε ο Πέδρο Καρβαχαλίνο, άλλος εκπρόσωπός της.

Οι ΗΠΑ «κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να απελευθερωθεί μια μπασκετμπολίστρια στη Ρωσία απ’ ό,τι δέκα και πλέον αμερικανοί πολίτες στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ολυμπιονίκη και αστέρι του WNBA Μπρίτνι Γκράινερ, που καταδικάστηκε να εκτίσει 9 χρόνια κάθειρξη στη Ρωσία για διακίνηση ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είχαν ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις στο Μεξικό τον Αύγουστο του 2021, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες το 2018 στη Δομινικανή Δημοκρατία και το 2019 στα Μπαρμπάντος.

Όμως οι συνομιλίες πάγωσαν, με απόφαση της κυβέρνησης, δύο μήνες αργότερα, σε αντίποινα για την έκδοση του κ. Σάαμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ