Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ορκίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας

Ο Νίκολας Μαδούρο, υποδειχθείς από τον ίδιο τον Ούγκο Τσάβες, ως διάδοχός του, ορκίστηκε την Παρασκευή ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας, λίγες μόλις ώρες μετά την κηδεία του αποθανόντος προέδρου της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο όρισε τον Χόρχε Αρεάζα, πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, ως τον νέο αντιπρόεδρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Νωρίτερα, ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν, τον Ραούλ Κάστρο της Κούβας, τον Αλεξάντρ Λουκασένκο της Λευκορωσίας και τον Ενρίκε Πένια Νιέτο του Μεξικού, παρευρέθησαν στην κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας. 
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την Παρασκευή ότι οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Η εφημερίδα Ελ Νασιονάλ, αναφέρει ότι πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται οι 14, 21 και 28 Απριλίου.
Ο Μαδούρο αναμένεται να είναι υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές. 
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από τον επίσημο διορισμό του προσωρινού προέδρου, αλλά η Εθνική Συνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία, ίσως υποστηρίξει ότι υλικοτεχνικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι ο Μαδούρο δεν θα μπορούσε να γίνει προσωρινός πρόεδρος, από τη στιγμή που παράλληλα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ντιοσντάντο Καμπέλο, θα έπρεπε να οριστεί προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Αλλά ο Καμπέλο δήλωσε την Πέμπτη, ότι το Σύνταγμα είναι «πολύ σαφές στο τι πρέπει να γίνει και δεν είναι άλλο από την ορκωμοσία του Νικολάς Μαδούρο».
Η κυβέρνηση στηρίζει την απόφασή της σχετικά με την επίσημη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Τσάβες θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ακόμη κι αν ο πρόεδρος ήταν πολύ άρρωστος για να ορκιστεί μετά τη νίκη των εκλογών.

Πηγή: skai.gr