Βενεζουέλα: Μεγάλη αύξηση των κατασχέσεων ναρκωτικών εντός 2022- Έχουν φθάσει τους 36 τόνους (Φωτογραφίες)

Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναχαιτίσει 28,5 τόνους κοκαΐνης και 7,5 τόνους μαριχουάνας μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Οι αρχές της Βενεζουέλας προχώρησαν στην κατάσχεση 36 τόνων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, ποσότητας αυξημένης σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

«Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 29,16%» κατά τη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους σε σχέση με το περασμένο, διευκρίνισε στον Τύπο ο στρατηγός Ντομίνγκο Ερνάντες Λάρες, ο οποίος εκφράστηκε στην παραθαλάσσια πόλη Τιράγια, στην πολιτεία Φαλκόν (βορειοδυτικά).

Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναχαιτίσει 28,5 τόνους κοκαΐνης και 7,5 τόνους μαριχουάνας μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Αλιευτικό σκάφος με 12μελές πλήρωμα που μετέφερε 2,8 τόνους μαριχουάνας και κοκαΐνης αναχαιτίστηκε το Σάββατο σε αυτή την περιοχή.

Τα 12 μέλη του πληρώματος είχαν στρατολογηθεί στην Άλτα Γουαχίρα, στο βόρειο τμήμα της γειτονικής Κολομβίας, σύμφωνα με τον στρατηγό Ερνάντες Λάρες. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το modus operandi (σ.σ.: η μέθοδος δράσης) των διακινητών είναι να κατευθύνονται από την Άλτα Γουαχίρα κατά μήκος των ακτών της Βενεζουέλας «στα διεθνή ύδατα» από εκεί «στην Αρούμπα, στη Μπονέρ, στην Κιουρασάο» με σκοπό «να φθάσουν στη Μαρτινίκα».

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 6.155 υπόπτους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των επιχειρήσεων καταπολέμησης της διακίνησης, στις οποίες συμμετείχαν κάπου 25.000 μέλη τους.

Καταστράφηκαν εξάλλου πενήντα επτά παράνομα αεροδρόμια και 27 αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι διακινητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιούν τη Βενεζουέλα ως πλατφόρμα για τη διακίνηση των ναρκωτικών και την «εμπορία τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη».

Η Βενεζουέλα έκλεισε τα θαλάσσια σύνορά της με τα ολλανδικά νησιά Αρούμπα, Μπονέρ και Κιουρασάο τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς και τα χερσαία σύνορά της με την Κολομβία (επιτρέποντας μόνο τη διέλευση πεζών) κατά τη διάρκεια της κρίσης που ακολούθησε την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που δεν αναγνώρισε τη νίκη του κ. Μαδούρο, έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ανώτερων αξιωματούχων της Βενεζουέλας, κατηγορώντας ορισμένους εξ αυτών πως ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ