Γενική απεργία και στο Βέλγιο: Χιλιάδες στους δρόμους για αύξηση μισθών και ακρίβεια

Παρέλυσαν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, σχολεία και συγκοινωνίες - Τι συμβαίνει με τους μισθούς στο Βέλγιο

Με σημαντική συμμετοχή ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Βέλγιο η 24ωρη απεργία, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις Βρυξέλλες, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η απεργία αφορούσε κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και πλήττει περισσότερο τις συγκοινωνίες, καθώς και το εμπόριο στα μεγάλα καταστήματα. Στο δημόσιο η συμμετοχή στην απεργία ήταν πιο αισθητή στα σχολεία, τα οποία υπολειτούργησαν, σύμφωνα με την DW.

Εκτιμάται ότι από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα πραγματοποιηθούν οι μισές πτήσεις, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στα άλλα αεροδρόμια, όπως εκείνα του Σαρλερουά και της Λιέγης.

Στην πόλη των Βρυξελλών οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτούργησαν στο 20% των δυνατοτήτων τους, ενώ μόλις ένα στα τέσσερα τρένα κυκλοφορούσε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Βασικό αίτημα των απεργών είναι η αύξηση των μισθών, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει όλα τα νοικοκυριά.

Αν και το Βέλγιο έχει διαχρονικά ένα από τα καλύτερα συστήματα προστασίας των εισοδημάτων μέσω της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, τα τελευταία χρόνια ο μηχανισμός δεν λειτουργεί αυτόματα. Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι αυξήσεις των μισθών πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το τι γίνεται στις γειτονικές χώρες, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, ώστε οι αυξήσεις να μην πλήξουν την ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι το Βέλγιο είναι μια καθαρά εξαγωγική χώρα. 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ωστόσο πλήρη κάλυψη, με αυξήσεις μισθών στο ύψος του πληθωρισμού, που το 2022 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.

Πηγή: skai.gr