Η φορτισμένη συζήτηση στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού (Kυριακή) δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών και οι έντονες πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει μια δυναμική στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, δημιουργώντας προσδοκίες για συνολική συμφωνία στο επίμαχο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως εκτιμάται, η συμφωνία είναι εφικτή αργά το βράδυ της Δευτέρας ή τα ξημερώματα της Τρίτης.

Μέχρι το χθεσινό δείπνο οι συζητήσεις πελαγαδρομούσαν, αφού η Ολλανδία και η Αυστρία, έδειχναν ανικανοποίητες από τις συνεχείς παραχωρήσεις του κ. Μισέλ σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη διάρκεια των τριών ημερών της Συνόδου βασική επιδίωξη των τεσσάρων χωρών του Βορρά, δηλαδή της Ολλανδίας και της Αυστρίας κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως της Δανίας και της Σουηδίας, ήταν να μειώσουν δραστικά τους πόρους των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Νέα συμβιβαστική πρόταση

Μετά τις πολιτικές παρεμβάσεις αρχικά του κ. Μισέλ και αμέσως μετά του Γάλλου προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χτύπησε το χέρι στο τραπέζι επικρίνοντας κυρίως τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε για την αρνητική τακτική του, οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι τις 6 το πρωί σήμερα με αλλεπάλληλες διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις.

Αναφορικά με την ουσία, ο κ. Μισέλ συγκάλεσε νέα συνάντηση για τις 4 το απόγευμα, ενώ μέχρι τότε θα έχει υποβάλει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία εικάζεται ότι θα είναι και η τελική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση θα μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης από τα 500 δισ. ευρώ, που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν, στα 390 - 400 δισ. ευρώ, δηλαδή 20% χαμηλότερα, ενώ το ποσό των δανείων θα αυξηθεί ανάλογα ώστε να φτάσει περίπου τα 350 δισ. ευρώ από 250 δισ. ευρώ στη αρχική πρόταση. Με άλλα λόγια οι συνολικοί πόροι του Ταμείου παραμένουν στα 750 δισ. ευρώ, απλώς αλλάζει η αναλογία μεταξύ των επιχορηγήσεων που μειώνονται και των δανείων που αυξάνονται.  

"Yπάρχουν ελπίδες για λύση" 

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

«Μετά από τρεις μέρες και τρεις νύχτες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Έχω την εντύπωση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική ότι θα υπάρχει συμφωνία σήμερα. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

ΑΜΠΕ - DW - skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις