Βασίλισσα Ελισάβετ: Μια ζωή γεμάτη λαμπρότητα και καθήκον

Στην μακρόχρονη βασιλεία της η Ελισάβετ κλήθηκε να διαχειριστεί πολλές πολιτικές κρίσειςαλλά και πολλά σκάνδαλα που αφορούσαν στο παλάτι.

της Ελένης Λογοθέτη

Το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Σεπτεμβρίου 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε γαλήνια από τη ζωή πλήρης ημερών και έργων, σε ηλικία 96 ετών, προκαλώντας ωστόσο με τον θάνατό της  παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. 

Ο κόσμος αναγνώρισε στην Ελισάβετ την ακλόνητη προσήλωσή της στο καθήκον -σε ένα βαρύ στέμμα που φόρεσε από «σπόντα» σε ηλικία μόλις 25 ετών- την έμφυτη ευγένειά της, την ήρεμη δύναμη αλλά και την προσαρμοστικότητά της στις απαιτήσεις των καιρών, προς όφελος πάντα της δημοφιλίας και επιβίωσης του θεσμού της μοναρχίας. 

Στο πρώτο της διάγγελμα ως νεαρή πριγκίπισσα ακόμα, στα 21α γενέθλιά της,  είπε στον λαό της: «Δεν θα έχω τη δύναμη να εκτελέσω αυτό το καθήκον μόνη μου» και ζήτησε την βοήθειά τους για τα επόμενα χρόνια. Οι υπήκοοί της στην Βρετανία και όλα τα κράτη της Κοινοπολιτείας την ακολούθησαν και την λάτρεψαν.

Μόνη ίσως στιγμή στην 70χρονη βασιλεία της που έχασε την αγάπη του κόσμου ήταν οι λάθος χειρισμοί στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα – ακόμα και τότε όμως κατάφερε και αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα που κλόνισε σοβαρά τον θεσμό. 

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Όταν της ανακοίνωσαν την θλιβερή είδηση βρισκόταν σε περιοδεία στην Κένυα. Όταν την ρώτησαν τι όνομα θα πάρει ως βασίλισσα απάντησε: «Το δικό μου φυσικά. Τι ερώτηση!». 

Η μεγαλειώδης στέψη της τον Ιούνιο του ίδιου έτους ήταν η πρώτη τελετή στέψης που μεταδόθηκε από τηλεοράσεως και η πρώτη διεθνής αναμετάδοση γεγονότος από το BBC. Η ιδέα άνηκε στον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο και η ίδια την δέχτηκε, παρά τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού Τσόρτσιλ. Το ραδιόφωνο ήταν πάντα το αγαπημένο της μέσο αλλά κατάλαβε αμέσως την δύναμη της εικόνας. 

Στις επόμενες δεκαετίες η Ελισάβετ «μορφώθηκε» ιστορικά και πολιτικά και μεταμορφώθηκε από μία 25χρονη όμορφη βασίλισσα σε μία αξιοσέβαστη ηγέτιδα. 
Κατά τη διάρκεια της θητείας της διόρισε 15 πρωθυπουργούς – με πρώτο τον σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1955 - συναντήθηκε με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14, εκτός από τον Λίντον Τζόνσον) και σχεδόν όλους τους εκάστοτε πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες ενώ περιόδευσε σχεδόν σε όλο τον κόσμο . 

Μέσα στο βαρύ πρόγραμμά της έγινε μητέρα 4 παιδιών και δημοσίως παρέμεινε πάντα μια αφοσιωμένη σύζυγος,  αν και ιδιωτικά μάλλον πέρασε στιγμές δυστυχίας από τις φήμες περί απιστιών του Φίλιππου. 

Διατήρησε πάντα το χαμόγελο και την ευγένειά της, ακόμα και όταν υποδεχόταν «ανεπιθύμητους» καλεσμένους είτε από πολιτικής άποψης είτε επειδή δεν σεβόταν το πρωτόκολλο και το βρετανικό ήθος. Ενδεικτικό διπλό παράδειγμα: Τον Ιούλιο του 2018, η  ίδια, ολόκληρη βασίλισσα, περίμενε υπομονετικά τον Ντόναλντ Τραμπ, που την έστησε 15 ολόκληρα λεπτά. Όταν επιτέλους η Πρώτη Κυρία και ο Πλανητάρχης έφτασαν στο Μπάκιγχαμ, δεν υποκλίθηκαν μπροστά της γεγονός που έκανε έξαλλους του Βρετανούς αλλά η ίδια τους υποδέχθηκε χαμογελαστή δια χειραψίας, σα να μην συμβαίνει τίποτα. 

Στην μακρόχρονη βασιλεία της η Ελισάβετ κλήθηκε να διαχειριστεί πολλές πολιτικές κρίσεις – χωρίς να εκφέρει ποτέ δημοσίως άποψη – αλλά και πολλά σκάνδαλα που αφορούσαν στο παλάτι. Το διαζύγιο του Κάρολου με την λαοφιλή Νταϊάνα και πολύ αργότερα η φιλία του πρίγκιπα Άντριου με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Επστάιν ήταν δύο ενδεικτικά «προβλήματα» που τελικά ξεπεράστηκαν χωρίς σοβαρές απώλειες. 

Η βασίλισσα είχε την ικανότητα να κάνει υπομονή, να μένει ουδέτερη και να προχωρά σε «παραβιάσεις» του βασιλικού πρωτοκόλλου αποδεχόμενη τα ήθη της νέας εποχής όταν ήταν για το καλό του θεσμού. Δέχτηκε το διαζύγιο του Κάρολου για να «απελευθερώσει» τη δυστυχισμένη Νταϊάνα και δέχτηκε να παντρευτούν τα δύο εγγόνια της , Ουίλιαμ και Χάρι δύο κοινές θνητές. 

Σε στιγμές εθνικής υπερηφάνειας η Ελισάβετ ήταν πάντα παρούσα, ακόμα και με πρωτοπορία και χιούμορ. 

Η εμφάνισή της με τον Ντάνιελ Κρεγκ- Τζέημς Μποντ  σε μίνι ταινία  για τις ανάγκες της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 θα μείνει αξέχαστη. 

Τον Ιούνιο του 2022, στο πλαίσιο των εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, η βασίλισσα εμφανίστηκε σε χιουμοριστικό βίντεο να πίνει τσάι στο παλάτι με τον διάσημο αρκούδο Πάντινγκτον. Ποιος άλλος ηγέτης έχει κάνει κάτι παρόμοιο; 

Με τα χρόνια, η Ελισάβετ μεγάλωσε, γέρασε και καθιερώθηκε στην συνείδηση των Βρετανών ως η αγαπημένη τους «γιαγιά». Τα παστέλ ταγέρ και οι πέρλες έγιναν το σήμα κατατεθέν της και συνέχιζε ακάθεκτη να υπηρετεί το στέμμα. 

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο αγαπημένος της σύζυγος «φίλος και σύντροφος» επί 73 χρόνια, πέθανε τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών. Έκτοτε η χήρα βασίλισσα Ελισάβετ άρχισε να «καταπέφτει» . Η υγεία της επιδεινώθηκε σημαντικά, παραχώρησε τις περισσότερες αρμοδιότητές της στον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ και περιόρισε στο ελάχιστο τις επίσημες εμφανίσεις της. 

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022 επιτέλεσε το τελευταίο της καθήκον με όσες δυνάμεις τις είχαν απομείνει: Διόρισε πρωθυπουργό της χώρας την Λιζ Τρας. 

«Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία, η σπουδαία χώρα που είναι σήμερα εξαιτίας της» δήλωσε η  Τρας – και ίσως είχε απόλυτο δίκιο. 
 

Πηγή: skai.gr