Β. Ιρλανδία: Αναταραχή μετά από κίνηση μονομερούς αναστολής όρων πρωτοκόλλου του Brexit

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Αναταραχή έχει προκληθεί στο εύθραυστο πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από την εντολή που έδωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Περιβάλλοντος της αποκεντρωμένης κυβέρνησης να τερματιστούν από τα μεσάνυχτα οι έλεγχοι στα προϊόντα που εισάγονται από τη Μεγάλη Βρετανία όπως επιβλήθηκαν με το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit.

Ο υπουργός Έντουιν Πουτς είπε ότι προέβη στη μονομερή κίνηση, που αφορά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, αφού πρώτα έλαβε νομική γνωμάτευση.

Την εντολή του φημολογείται ότι θα ακολουθήσει εντός των ημερών, αν όχι εντός της Πέμπτης, η παραίτηση του Πρωθυπουργού της αποκεντρωμένης κυβέρνησης Πολ Γκίβαν.

Αμφότεροι εκπροσωπούν στην κυβέρνηση το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και οι ενέργειες τους εκλαμβάνονται ως έμπρακτη διαμαρτυρία κατά του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο του Brexit, το οποίο προβλέπει ελέγχους σε προϊόντα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Οι Ενωτικοί στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά κανόνα προτεστάντες, είναι ένθερμοι υποστηρικτές της διατήρησης υπαγωγής της Βόρειας Ιρλανδίας στο βρετανικό στέμμα και θεωρούν ότι το Πρωτόκολλο υπονομεύει την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μονομερής κίνηση καταδικάστηκε από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας ως παραβίαση μίας διεθνούς συμφωνίας. Η ΕΕ αντέδρασε σχολιάζοντας ότι η κίνηση από τον Βορειοϊρλανδό Υπουργό Περιβάλλοντος «δε βοηθά» και ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία, που δεν έχει κρύψει την αντίθεσή της στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις και προσθέτει ότι δεν προτίθεται να επέμβει σε αποφάσεις που αφορούν την τοπική κυβέρνηση και το τοπικό κοινοβούλιο του Στόρμοντ.

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη επαφή της Βρετανίδας Υπ. Εξωτερικών Λιζ Τρας με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς ακριβώς για τις διαφωνίες επί του Πρωτοκόλλου.

Σημειώνεται ότι μια παραίτηση του Πρωθυπουργού Γκίβαν θα σημάνει αυτομάτως και την απομάκρυνση από την κυβέρνηση της Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού Μισέλ Ο'Νιλ, η οποία εκπροσωπεί στην κυβέρνηση το μεγαλύτερο ρεπουμπλικανικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το Σιν Φέιν. Η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπει διαμοιρασμό της εξουσίας μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων των δύο παρατάξεων.

Μία ακέφαλη κυβέρνηση θα επαναφέρει το τέλμα στις λήψεις σημαντικών αποφάσεων για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως επί του τριετούς προϋπολογισμού που είναι υπό δημόσια διαβούλευση.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις