Τζόνσον: Συμφωνία που υλοποιεί ένα πραγματικό Brexit

Του Θανάση Γκαβού

«Πραγματικό Brexit που υλοποιεί όλες τις επιδιώξεις μας» χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία με την ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον στις κοινές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, πρόκειται για μια «λογική και δίκαιη» κατάληξη που σημαίνει ότι ολόκληρο και ενιαίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ και θα λαμβάνει ενιαίο τις αποφάσεις για τους εθνικούς νόμους και τα σύνορα. Κάλεσε ξανά τους Βρετανούς βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία για να προχωρήσει η χώρα με τις προτεραιότητες εσωτερικής πολιτικής, αλλά και για το χτίσιμο της μελλοντικής συνεργασίας με την ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι μοναδικές επιλογές είναι η νέα συμφωνία ή ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως ούτε θα ζητήσει ούτε θα δεχθεί μία προτεινόμενη νέα αναβολή του Brexit σε περίπτωση που η νέα συμφωνία δεν επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ή από τη Βουλή των Κοινοτήτων.