Τζόνσον σε Μακρόν: Να επανασυστήσουμε την Mare Nostrum της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Τζονσον, Μακρόν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που προτείνει ο Μακρόν πρέπει να περιλάβει τις χώρες του Μαγκρέμπ, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε το βρετανικό ενδιαφέρον για το σχέδιο που διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν για την συγκρότηση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία κατά την γνώμη του θα πρέπει να αντλήσει έμπνευση από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να περιλάβει τις χώρες του Μαγκρέμπ, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Βαυαρία μετά την ολοκλήρωση της οποίας η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Bρετανός πρωθυπουργός εκφράσθηκε με «μεγάλο ενθουσιασμό» σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή.

«Αξίζει τον κόπο να την εξετάσουμε» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αφορά «την οικοδόμηση σχέσεων», παρά για την δημιουργία «νέων θεσμών», την στιγμή μάλιστα που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιβεβαίωσε μάλιστα, όπως είχε ανακοινώσει η Γαλλική Προεδρία, ότι διεκδικεί την «πατρότητα» της ιδέας, που την είχε σκεφτεί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2016-2018).

«Πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει, το Μαγκρέμπ επίσης, πιστεύω ότι χοντρικά θα πρέπει να επανασυστήσουμε την Mare Nostrum της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», είπε.

Και επέμεινε στην «κρίσιμη» συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στην Ουκρανία και το Ισραήλ. «Η βορειοαφρικανική ακτή είναι επίσης μία πολύ σημαντική ζώνη στην ευρωπαϊκή συζήτηση με την ευρεία έννοια».

Πηγή: skai.gr