Τζόνσον: Μπορεί να νικήσει η Ουκρανία - Υπό μια έννοια έχει ήδη χάσει ο Πούτιν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Ουκρανία «μπορεί ασφαλώς να νικήσει», χωρίς αυτό να είναι εύκολο έναντι των ασυνείδητων ενεργειών του Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην εκπομπή Newsnight της τηλεόρασης του BBC τη νύχτα της Πέμπτης.

Κληθείς πάντως να διευκρινίσει τι εννοεί ως νίκη, ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε ότι μάλλον μια ουκρανική νίκη θα σήμαινε πως η ρωσική κατοχή στη χώρα θα καθίστατο «αδύνατη» λόγω της αντίστασης, παρά μια επικράτηση των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης.

«Υπό μία έννοια ο Πούτιν έχει ήδη χάσει», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, διότι δεν ανέμενε τόση αντίσταση και υποτίμησε το εθνικό φρόνημα των Ουκρανών, το οποίο μάλιστα ενίσχυσε με την εισβολή του.

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές εξελίξεις, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι Ρώσοι κάνουν αυτό που είναι ειδικότητά τους, δηλαδή να μένουν μακριά από τον αντίπαλο και «ανηλεώς» να βομβαρδίζουν πόλεις. Για αυτό, όπως πρόσθεσε, η Δύση πρέπει να βοηθήσει τους Ουκρανούς να καταστρέψουν τον εξοπλισμό των Ρώσων που επιτρέπει αυτούς τους βομβαρδισμούς εξ αποστάσεως.

Για τον Πρόεδρο Ζελένσκι είπε ότι είναι εξαίρετος στο να κινητοποιεί τον λαό του, όπως ο Τσώρτσιλ, κάνοντας επίσης αυτό που έκανε ο ιστορικός Βρετανός ηγέτης, δηλαδή να χρησιμοποιεί όλη τη διπλωματική ικανότητά του για να πάρει τη στήριξη των συμμάχων του.

Παραδέχθηκε ότι όλοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναισθάνονται την αγωνία του Προέδρου Ζελένσκι που καμία χώρα δε μιλά για αποστολή στρατιωτών ή αεροσκαφών στην Ουκρανία, για τη δημιουργία π.χ. μιας ζώνης αποκλεισμού των αιθέρων, αλλά τόνισε πως η παγκόσμια συμπάθεια ενισχύει την βοήθεια προς το Κίεβο και ο δυτικός οπλισμός συμβάλλει στον αλλαγή των δεδομένων στο πεδίο της μάχης.

Σε βάθος χρόνου, εκτίμησε μάλιστα ο Μπόρις Τζόνσον, ακόμα και αν η Ουκρανία δεν γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, οι Δυτικοί θα προσφέρουν τόσο πολύ οπλισμό, εκπαίδευση και πληροφορίες ασφαλείας που θα δημιουργούν στην ουσία μια αποτρεπτική οχύρωση έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Σε ερώτηση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο κ. Τζόνσον είπε ότι όλες οι χώρες θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία, όχι όμως ο Πούτιν: «Οφείλω να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν το θέλει πραγματικά. Έχει αποφασίσει να αυξήσει τους βομβαρδισμούς και να προσπαθήσει να 'γκροζνικοποιήσει' τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας όπως πάντα έκανε. Είναι ένα τραγικό λάθος, αλλά αυτό μοιάζει να προσπαθεί αυτή τη στιγμή».

Απέρριψε δε την κατηγορία του Κρεμλίνου ότι ο ίδιος είναι ο πλέον αντι-Ρώσος ηγέτης, λέγοντας πως ούτε κατά διάνοια δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Ήμουν μεγάλος ρωσόφιλος ανέκαθεν, είμαι ο μόνος Πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου που λέγεται Μπόρις», απάντησε. Αντέτεινε δε πως το καθεστώς Πούτιν προδίδει τα πραγματικά συμφέροντα της Ρωσίας και καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στη φήμη της σπουδαίας αυτής χώρας.