Τζόνσον: «Δύσκολες συζητήσεις» με την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ανατρέπουν δεκαετίες ιστορικής ουδετερότητας, θέλουν τώρα να ενωθούν μαζί μας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν σε μια «δύσκολη συζήτηση» με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χαιρετίζοντας ωστόσο μια «πρόοδο».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ανατρέπουν δεκαετίες ιστορικής ουδετερότητας, θέλουν τώρα να ενωθούν μαζί μας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μαδρίτη.

Πέρα από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, πολλά είναι τα προβλήματα που έχει στο κεφάλι του και στο εσωτερικό της χώρας ο Βρετανός πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η Σκωτία αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Οκτωβρίου 2023.

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) είπε στο τοπικό κοινοβούλιο του Χόλιρουντ ότι το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, δηλαδή αν κερδίσει η ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας θα πρέπει να περάσει στη συνέχεια σχετική νομοθεσία.
 
Προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου αναφορικά με το δημοψήφισμα, με το ερώτημα να είναι το ίδιο με εκείνο του 2014: «Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;»
 
Η κα Στέρτζιον προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή παρά το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου δεν έχει συναινέσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, όπως ορίζει ο νόμος.
 
Όπως είπε, η κυβέρνησή της έχει ζητήσει γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο για το κατά πόσο είναι σύμφωνη με το νόμο η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, ώστε να παρακαμφθεί η αντίδραση του Λονδίνου.
 
Σημείωσε πως ακόμα και αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά, «το ζήτημα δε θα λήξει, κάθε άλλο».
Πηγή: skai.gr