Οι ΗΠΑ «αποφασισμένες» να επιτύχουν τους στόχους τους για το κλίμα παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λέει ο Τζον Κέρι

«Προφανώς, θα μας βοηθούσε αν είχαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μια πλειοψηφία που θα καταλάβαινε τη βαρύτητα της κατάστασης και θα προσπαθούσε να μας βοηθήσει μάλλον παρά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να εγείρει εμπόδια στον δρόμο μας», πρόσθεσε ο ειδικός επιτετραμμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, παρά την πρόσφατη δυσμενή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζον Κέρι, ο ειδικός επιτετραμμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να τους επιτύχουμε», είπε αναφερόμενος στις επίσημες δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον, την επομένη της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο πλειοψηφούν καθαρά οι συντηρητικοί, που περιόρισε καίρια τις εξουσίες του ομοσπονδιακού κράτους στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

«Προφανώς, θα μας βοηθούσε αν είχαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μια πλειοψηφία που θα καταλάβαινε τη βαρύτητα της κατάστασης και θα προσπαθούσε να μας βοηθήσει μάλλον παρά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να εγείρει εμπόδια στον δρόμο μας», πρόσθεσε ο επιτετραμμένος, άλλοτε υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επανέφερε τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία τις είχε αποσύρει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2021 ότι η χώρα του θα μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50 ως 52% ως το 2030 σε σύγκριση με το 2005.

Υπέβαλε αυτές τις νέες δεσμεύσεις στον ΟΗΕ προκειμένου η χώρα να πλησιάσει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, την οποία είχε διαπραγματευτεί ο κ. Κέρι, τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA) δεν μπορεί να εκδίδει γενικής ισχύος ρυθμίσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με την καύση άνθρακα και συνεισφέρουν σχεδόν το 20% στο ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ.

«Είμαι πεπεισμένος –και οι νομικοί σύμβουλοί μας πρόκειται να το εξετάσουν πολύ προσεκτικά– ότι η απόφαση αυτή μας αφήνει επαρκές περιθώριο ελιγμών για να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε» για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, εξήγησε ο κ. Κέρι στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κανένας, ούτε οι τράπεζες, ούτε οι ιδιώτες πιστωτές, δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που καίνε άνθρακα στις ΗΠΑ», τόνισε. «Ο άνθρακας είναι το χειρότερο ορυκτό καύσιμο στον κόσμο», πρόσθεσε ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος.

Πηγή: skai.gr