Τζέιμς Έρλ Τζόουνς: Συνταξιοδοτείται η «φωνή» του Νταρθ Βέιντερ

Έχει ήδη γίνει γνωστό ότι τεχνολογία AI χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες σειρές του Star Wars για την πλατφόρμα Disney+, όπως η σειρά Obi-Wan Kenobi. 

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, 45 χρόνια, ενσάρκωσης της εμβληματικής φωνής του «άρχοντα του κακού» Darth Vader στο σύμπαν του Star Wars, ο Τζέιμς Έρλ Τζόουνς υπέγραψε επίσημα την παράδοση των δικαιωμάτων που κατείχε στον χαρακτήρα. Αυτό δείχνει ότι ο Τζόουνς συνταξιοδοτείται από Βέιντερ, κάτι που είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα είναι 91 ετών. Ωστόσο, αν και ο Τζόουνς αποσύρεται από τον χαρακτήρα, οι μηχανικοί ηχογράφησης της Disney, που έχει πλέον τα δικαιώματα του σύμπαντος του Τζορτζ Λούκας, θα διατηρήσουν τη φωνή του Βέιντερ μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), με τον Τζόουνς να δηλώνει ότι «θέλει να παραμείνει ζωντανός ο Βέιντερ».

AP

Εξάλλου, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι τεχνολογία AI χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες σειρές του Star Wars για την πλατφόρμα Disney+, όπως η σειρά Obi-Wan Kenobi. 

Όσο οι άνθρωποι γερνούν, η φωνή τους τείνει επίσης να αλλάζει, και ο τόνος της φωνής του «σκοτεινού άρχοντα» τη δεκαετία του 1970, είναι στην πράξη αρκετά διαφορετικός από το σημερινό. 

Ο Νταρθ Βέιντερ είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες κακών στην ιστορία του κινηματογράφου: κατατάχτηκε τρίτος στον κατάλογο 100 Heroes and Villains του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

O βρετανός ηθοποιός Ντέιβιντ Πράους, ο πρώτος που ενσάρκωσε κινησιολογικά τον Νταρθ Βέιντερ στο κινηματογραφικό έπος Star Wars έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών το Νοέμβριο του 2020. Ο Πράους πίστευε ότι θα ακουγόταν και η φωνή του, με αποτέλεσμα να εκπλαγεί δυσάρεστα όταν έμαθε για το ντουμπλάρισμα από τον αμερικανό συνάδελφό του. 

TAGS: Star Wars