Ο Ίλον Μασκ «ξεμπλόκαρε» το λογαριασμό του Κάνιε Γουέστ στο Twitter

Ο Γουέστ, γνωστός ως Ye, κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες της πλατφόρμας που απαγορεύουν την υποκίνηση σε βία

Mετά από σχεδόν οκτώ μήνες αποκλεισμού για προσβλητικά tweets, o λογαριασμός του Κάνιε Γουέστ αποκαταστάθηκε στο Twitter. Ο Αμερικανός ράπερ, γνωστός ως Ye, κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες της πλατφόρμας που απαγορεύουν την υποκίνηση σε βία. Δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα από τότε που επέστρεψε στο Twitter, το οποίο ο ιδιοκτήτης Ίλον Μασκ μετονόμασε σε X. Ο λογαριασμός του Ye εμφανίζει τώρα την τελευταία του ανάρτηση της 1η Δεκεμβρίου 2022, μια ημέρα πριν από την αναστολή λειτουργίας του λογαριασμού του.  

Ο Μασκ είπε τότε ότι ο Ye είχε "παραβιάσει τον κανόνα μας κατά της υποκίνησης σε βία" και ότι ο λογαριασμός θα ανασταλεί. Η απόφαση ελήφθη αφότου ο μουσικός δημοσίευσε μια σειρά από προσβλητικά tweets - ένα από τα οποία φαινόταν να δείχνει ένα σύμβολο που συνδύαζε μια σβάστικα και το αστέρι του Δαβίδ. Είχε ληφθεί παρόμοια απαγόρευση δύο μήνες νωρίτερα, όταν ο Ye είχε αρχικά αποκλειστεί από τους λογαριασμούς του στο Twitter και στο Instagram μετά από ανάρτηση αντισημιτικών μηνυμάτων τον Οκτώβριο. Και οι δύο πλατφόρμες αφαίρεσαν τις αναρτήσεις του. Τον ίδιο μήνα, ο γίγαντας των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης Adidas διέκοψε τους δεσμούς του με τον ράπερ, λέγοντας ότι «δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό και οποιοδήποτε άλλο είδος ρητορικής μίσους». 

Ο λογαριασμός του Ye στο Instagram τέθηκε επίσης σε αναστολή για 24 ώρες το Μάρτιο του περασμένου έτους, αφού επιτέθηκε με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στον κωμικό Τρέβορ Νόα. Ούτε το Χ ούτε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης έχουν σχολιάσει δημόσια την αποκατάσταση του λογαριασμού του Ye το Σάββατο. 

Ο Μασκ επίσης επανέφερε τον λογαριασμό του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο, αφού διεξήγαγε δημοσκόπηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με το 51,8% να ψηφίζει υπέρ της επαναφοράς. Ο Τραμπ πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στο Twitter, έχοντας πλέον τη δική του πλατφόρμα Truth Social. 

Πηγή: bbc.com