Ίσες αποστάσεις από Τσαβούσογλου: Ζούμε νέο «Ψυχρό Πόλεμο» εξαιτίας των υπερδυνάμεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την ευθραυστότητα του συστήματος διανομής τροφίμων.

Ίσες αποστάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας τήρησε την Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο στρατιωτικός και πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των υπερδυνάμεων προκάλεσε «ένα νέο ψυχροπολεμικό περιβάλλον που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους» ανέφερε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε παράλληλα ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την ευθραυστότητα του συστήματος διανομής τροφίμων.

«Μάς έδειξε πόσο σημαντικό είναι να διαφοροποιήσουμε τις διαδρομές και τις πηγές ενέργειας. Ο πόλεμος αποκάλυψε επίσης την ευθραυστότητα του παγκόσμιου συστήματος για την ασφάλεια των τροφίμων και της ενέργειας» πρόσθεσε, μιλώντας στην τριμερή συνάντηση Τουρκίας-Ουζμπεκιστάν-Αζερμπαϊτζάν για τους υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου και Μεταφορών στην Τασκένδη.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στην κορυφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πόλεμος μάς υπενθυμίζει σε όλους «τη σημασία των βιώσιμων και ασφαλών γραμμών μεταφοράς», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πολλές λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν κρίση πείνας λόγω του πολέμου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επικαλούμενος τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «την ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία, σημειώθηκε μείωση 5% στις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών».
 

Πηγή: skai.gr