Τσαβούσογλου-Τατάρ συντονίζονται - Τσαβούσογλου: «Ξεχάστε Ομοσπονδία»

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο κ. Τσαβούσογλου έδωσε το στίγμα της κοινής θέσης με την οποία Άγκυρα και Τουρκοκύπριοι θα μεταβούν στην άτυπη συνάντηση. Όπως δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να μεταβεί στην πενταμερή για να συζητήσει μια λύση Ομοσπονδίας αφού, όπως είπε, αυτή η συζήτηση έχει κορεστεί. Την ίδια ώρα σημείωσε πως στην άτυπη πενταμερή θα γίνει προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των πλευρών ώστε να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Κινητικότητα και νέες αφίξεις 

Της επίσκεψης Τσαβούσογλου στο νησί θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι επισκέψεις του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αλλά και του Ευρωπαίου Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Πρώτος θα φτάσει στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ ο οποίος θα έχει επαφές και με τις δύο πλευρές ενώ η επίσκεψη Μπορέλ θα οριστικοποιηθεί το πιθανότερο σήμερα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπορέλ αναμένεται να ξεκαθαρίσει και στις δύο πλευρές ότι η μόνη αποδεκτή για την ΕΕ λύση του Κυπριακού είναι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι στόχος του ΟΗΕ είναι κατά την άτυπη διάσκεψη του Μαρτίου, να βρεθεί κοινός τόπος, ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στόχος είναι η πραγματοποίηση μιας τελικής διάσκεψης για το Κυπριακό στα πρότυπα του Κραν Μοντανά το καλοκαίρι. 

Πηγή: DW - Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία