Τσαβούσογλου: Η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο και για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», ενώ επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. 

«Η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαια κατανομή των εσόδων» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο Haber Global.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας.

Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζομε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες.

Yπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η 'ΤΔΒΚ'. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν».

Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι «πρώτα πρέπει να σταματήσει να κάνει μαύρη προπαγάνδα και να μιλάει εναντίον της Τουρκίας. Κάνει συνέχει λόμπι εναντίον των F-16».

Μάλιστα, έκανε λόγο και για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», ενώ επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Είπε συγκεκριμένα:

«Όλο κάνουν αναφορά στο διεθνές δίκαιο, όμως οι 'Τούρκοι της Δυτικής Θράκης' καταδιώκονται και παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Επίσης, παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα κάνουν αυτά βασιζόμενοι στην ΕΕ, όμως και τα δικά μας χέρια δεν είναι άδεια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις πολιτικές. Όσο η Ελλάδα ασκεί αυτή την πολιτική δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντι τους. Με την Ελλάδα δεν τσακωνόμαστε κάθε ημέρα, όμως δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει κάνενα όφελος στον διάλογο, όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια».

Ειδικότερα για το F-16 ανέφερε ότι «πράγματι υπήρξε μια ενέργεια στο Κογκρέσο από το ελληνικό λόμπι, βασικά από ένα μέλος του Κογκρέσου με ελληνική καταγωγή. Όμως, η απόφαση δεν είναι δεσμευτική».

Τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα αγοράσει F-16 αν υπάρξουν όροι στην χρήση τους: «Η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) ξέρει πως δεν θα πάρουμε F-16 ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν, αν μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Aν είναι να πάρουμε κάτι, θα το πάρουμε για να το χρησιμοποιήσουμε. Γιατί να πάρουμε ένα σύστημα που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε. Kαι περιμένουμε απο την κυβέρνηση βάσει της θετικής στάσης της στα F-16 να πείσει και το Κογκρέσο».

Πηγή: skai.gr