Κλείσιμο

Τριπλή κίνηση κατά του Λίβυου εταίρου του Ερντογάν

Πολλαπλά μέτωπα έχει ανοιχτά ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) Φαγέζ αλ-Σάρατζ. Ενώ εκείνος συναντούσε ξανά κεκλεισμένων των θυρών τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Εντογάν στην Κωνσταντινούπολη, εκφραζόταν τριπλή αμφισβήτηση στις κινήσεις και τη νομιμότητα της κυβέρνησής του.

Η πρώτη ήρθε από τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ, που προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα και καταδίκασε το μνημόνιο Σάρατζ - Τουρκίας.

Ο Σάλεχ επανέλαβε ότι το εν λόγω μνημόνιο δεν έχει καμία νομιμότητα και άφησε να εννοηθεί ότι όταν αλλάξει η κατάσταση στη Λιβύη η συμφωνία θα αποσυρθεί. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία στον ΟΗΕ και στον Αραβικό Σύνδεσμο για την άρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ από τον ΟΗΕ.

«Η κυβέρνηση του Σάρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», δηλώνει στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου κ. Αγκίλα Σάλεχ.

Το δεύτερο χτύπημα στον Σάρατζ ήρθε από τον Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, πρωθυπουργό της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, δηλαδή της κυβέρνησης που πρόσκειται στον Χαφτάρ. Τον κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει τη Λιβύη στο χάος και την καταστροφή και ότι η συμφωνία με τον Ερντογάν, αποδεικνύει τη διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησής του.

«Αυτό το χάος θα τελειώσει και η ομάδα της διεφθαρμένης (μουσουλμανικής) αδελφότητας, που έχει σπείρει τον όλεθρο θα εξαλειφθεί, καθώς συνεχίζουν ακόμη τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος της χώρας και την εκμετάλλευσή του για δικό τους κέρδος. Η καλύτερη απόδειξη όλων αυτών είναι αυτό που έκαναν τις προηγούμενες μέρες υπογράφοντας συμφωνία με την Τουρκία, μια συμφωνία που θα επιτρέψει την πρόσβαση στα χωρικά ύδατα της Λιβύης σε μια ομάδα Τούρκων, οι οποίοι θα προκαλέσουν χάος στη χώρα και θα αρπάξουν τον πλούτο και τα χρήματά μας», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αλ Τάνι.

Η τρίτη κίνηση σε βάρος του Σάρατζ, ήρθε από τον επικεφαλής της Αιγύπτου, τον πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή (η κυβέρνηση) είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», είπε ο αλ Σίσι.

Πηγή: skai.gr