Τρία σενάρια για το μέτωπο ΗΠΑ-Ιράν μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Η σορός του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί έφτασε σήμερα στο Κερμάν για την κηδεία του. Εκατομμύρια Ιρανοί έχουν συγκεντρωθεί για να τον αποχαιρετήσουν και το καθεστώς της Τεχεράνης υπόσχεται να εκδικηθεί σκληρά τους Αμερικανούς στην Μέση Ανατολή.  

Πίσω, όμως, από τις φωνές μίσους που ζητούν θεαματικά αντίποινα η δολοφονία του στρατηγού της επίλεκτης ομάδας Κουντς έφερε νέα δεδομένα και ανατροπές στη Μέση Ανατολή. 

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για την δολοφονία του στρατηγού αναμφισβήτητα ενίσχυσε τους σκληροπυρηνικούς και συντηρητικούς του καθεστώτος του Ιράν, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αλί Χαμενεϊ. Οι μετριοπαθείς με επικεφαλής τον πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, οι οποίοι στηρίζουν την προσέγγιση με την Δύση και στήριξαν την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ, έχουν προς το παρόν σιγήσει. 

Σε αυτή τη φάση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια «γραμμή» θα επικρατήσει στο εσωτερικό του Ιράν προκειμένου να μπορεί να προβλέψει την απάντηση της Τεχεράνης στην δολοφονία. 

Ωστόσο, εξετάζονται τρία σενάρια με βάση τις οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν. Το επικρατέστερο σενάριο ανάμεσα στους αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ είναι ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να αποφύγει μία ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Με βάση τα δεδομένα το Ιράν θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει στρατιωτικά και οικονομικά σε μία τέτοια σύγκρουση. 

Εάν κρίνει κανείς από την ιστορία του Ιράν τότε το καθεστώς είναι πιθανό να προτιμήσει την διπλωματική οδό μέσω Ρωσίας και Κίνας προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να προχωρήσει σε αντάρτικα χτυπήματα, όπως δολιοφθορές σε πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο, δολοφονίες και μυστικές επιχειρήσεις με επιλεκτικά χτυπήματα σε αμερικανικούς στόχους. Τέτοιες ενέργειες θα ικανοποιήσουν τους σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος, οι οποίοι στο εσωτερικό θα μπορούν να τις εκμεταλλευθούν προπαγανδιστικά προκειμένου να πείσουν τους Ιρανούς ότι εκδικήθηκαν τον θάνατο του Σουλεϊμανί. 

Όσοι υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σενάριο επιμένουν ότι προσφέρει μία καλή διπλωματική ευκαιρία προκειμένου ο Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και να περιορίσει την αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, όπως υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του. 

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι το Ιράν δεν πρόκειται να απαντήσει άμεσα στην δολοφονία. Άλλωστε ο αγιατολάχ, Αλί Χαμενεϊ είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που του αρέσει να δίνει τις μάχες από την σκιά και αποφεύγει την κατά μέτωπο επίθεση. Έτσι η Τεχεράνη δεν θα υποστεί νέα πλήγματα στο εσωτερικό αλλά και στις δυνάμεις που διαθέτει στην Μέση Ανατολή από τον αμερικανικό στρατό. Ήδη ο ιρανικός στρατός προσπαθεί να ανακάμψει από την απώλεια του πιο πολύτιμου και με μεγάλη εμπειρία στρατηγού του, ο οποίος είχε αναλάβει όλες τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, συντόνιζε τις ιρανικές δυνάμεις, εκπαίδευε συμμαχικές σιιτικές ομάδες και επέβλεπε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να βρει αργότερα την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να χτυπήσει κάποιον υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. 

Το τρίτο σενάριο προβλέπει την επικράτηση των σκληροπυρηνικών της Τεχεράνης, οι οποίοι αν κάνουν πράξη τις απειλές τους, τότε θα μπουν στο στόχαστρο όλα τα αμερικανικά στρατεύματα στην Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ και το Ιράν θα οδηγηθούν σε μία ανοιχτή σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.