Κλείσιμο

Τραμπ: Υπέγραψε το «EastMed Act»- Τι περιλαμβάνει για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι πλέον νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, το νόμο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στον οποίο περιλαμβάνεται. 

Εμπεριέχεται  επίσης η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η απαγόρευση της μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εξ αιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. 

Ωστόσο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος, διατυπώνει σειρά ενστάσεων για πολλές πτυχές του νόμου για την κατανομή κονδυλίων, ορισμένες από τις οποίες αφορούν και άρθρα της «εταιρικής σχέσης ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», κυρίως αυτά που αφορούν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρόμοιες ενστάσεις εκφράζονται και για άλλες χώρες, κυρίως την Ουκρανία.

Πηγή του Κογκρέσου ανέφερε ότι οι ενστάσεις του Προέδρου δεν αφορούν την ουσία, αλλά το δικαίωμα της νομοθετικής εξουσίας να του επιβάλλει ορισμένα ζητήματα που αυτός θεωρεί ως αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του. 

Μάλιστα σημείωσε για το θέμα της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Βοήθειας ότι πριν δύο χρόνια είχε εγκριθεί μέσω του ίδιου νόμου ποσό προς την Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.
 

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ- KYΠΕ- SKAI.GR