Βοηθοί του Τραμπ συνεχίζουν να αναζητούν επιπλέον επίσημα αρχεία του κράτους

Βοηθοί του Ντόναλντ Τραμπ αναζητούν επιπλέον αρχεία του Λευκού Οίκου, αφότου ανέσυραν από το θέρετρο του πρώην προέδρου στη Φλόριντα 15 κουτιά με επίσημο υλικό, σύμφωνα με την ανεξάρτητη διοικητική υπηρεσία του αμερικανικού κράτους που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση και την τεκμηρίωση κυβερνητικών και ιστορικών αρχείων, NARA (National Archives and Records Administration).

«Εκπρόσωποι του πρώην προέδρου Τραμπ ενημέρωσαν τη NARA ότι συνεχίζουν να αναζητούν επιπλέον προεδρικά αρχεία που ανήκουν στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων», ανέφερε σε ανακοίνωση της χθες Δευτέρα η υπηρεσία.

Το κυνηγητό για επιπλέον έγγραφα και αντικείμενα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωση του Τραμπ με τον ομοσπονδιακό νόμο που απαιτεί τη διατήρηση όλων των επικοινωνιών σχετικά με τα επίσημα προεδρικά καθήκοντα.

«Ο Νόμος για τα Προεδρικά Μητρώα είναι κρίσιμος για τη δημοκρατία μας, στην οποία η κυβέρνηση λογοδοτεί στον λαό», δήλωσε ο αρχειοφύλακας Ντέιβιντ Φεριέρο.

Χθες Δευτέρα, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πήρε μαζί του τις επιστολές του Μπαράκ Ομπάμα και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους των Εθνικών Αρχείων να πάνε στη Φλόριντα για να τις πάρουν.

Με τη λήξη της θητείας τους, οι πρόεδροι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν όλες τις επιστολές, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία, που είναι αρμόδια για τη φύλαξή τους. Όμως ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να πάρει μαζί του, στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, πολλές κούτες, όπως γράφει η εφημερίδα.

Στα κουτιά αυτά υπήρχαν μεταξύ άλλων δώρα που του είχαν κάνει ξένοι ηγέτες, η επιστολή που του άφησε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και πολλά μηνύματα γραμμένα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ, ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που συνάντησε ένα μέλος της δυναστείας των Κιμ, αλληλογραφούσε μαζί του. «Μου έγραψε ωραία γράμματα, είναι υπέροχα γράμματα. Είμαστε ερωτευμένοι», δήλωσε ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2018, σε μια ομιλία του σε υποστηρικτές του.

Όμως την περασμένη εβδομάδα οι υπεύθυνοι των Εθνικών Αρχείων πήγαν στη Φλόριντα για να πάρουν πίσω τις κούτες με τα γράμματα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία αυτή είχε αποκαλύψει ότι ο Τραμπ συνήθιζε να σκίζει ορισμένα έγγραφα εργασίας, μια πρακτική που αντιβαίνει επίσης στους κανόνες. Κάποια από τα έγγραφα που παρέλαβαν τα Εθνικά Αρχεία ήταν κολλημένα με ταινία, από υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, ενώ άλλα παραδόθηκαν στην υπηρεσία σκισμένα.

Εκπρόσωποι του Τραμπ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Πρώην βοηθοί του Τραμπ είπαν στην Washington Post και στους New York Times ότι τα αρχεία που παραδόθηκαν στην NARA συσκευάστηκαν βιαστικά κατά την αποχώρηση του πρώην προέδρου.

Πολλοί ιστορικοί είπαν ότι οι παραβάσεις που έγιναν υπό την προεδία Τραμπ ήταν άνευ προηγουμένου.

«Είναι μια συγκλονιστική περιφρόνηση του Νόμου περί Προεδρικών Αρχείων», είπε σήμερα στο CNN η ιστορικός Λίντσεϊ Τσερβίνσκι.

«Τα προεδρικά έγγραφα ανήκουν σε όλους εμάς τους Αμερικανούς, όχι σε κάποιον πρώην πρόεδρο», έγραψε χθες στο Twitter ο ιστορικός Μάικλ Μπέσλος. «Είναι κρίσιμο τώρα για όλους τους Αμερικανούς να γνωρίζουν ακριβώς πόσα και ποια προεδρικά έγγραφα κατασχέθηκαν παράνομα, κρύφτηκαν ή καταστράφηκαν».

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση οπαδών του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει τους ερευνητές του Κογκρέσου να ανακτήσουν αρχεία του, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα απέρριψε το αίτημά του.

Ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι σαφές ποιες, αν υπάρχουν, επιπτώσεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σχετικά με τον ακατάλληλο χειρισμό των επίσημων αρχείων.

«Δεν υπήρξε ποτέ δίωξη βάσει του Νόμου περί Προεδρικών Αρχείων, επειδή κανένας πρόεδρος δεν τον παραβίασε ποτέ τον Νόμο σε αυτόν τον βαθμό», είπε η Τσερβίνσκι.

Πηγή: skai.gr