Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί έπρεπε να είχε εξοντωθεί πριν από είκοσι χρόνια

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις αναφερόμενος στον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Μιλγουόκι, στην Πολιτεία Ουισκόνσιν.

Κατά τον Ρεπουμπλικάνο, υπάρχουν «πολλοί νέοι και νέες που δεν έχουν χέρια ούτε πόδια» εξαιτίας του θανόντα διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

«Μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πόδια, ούτε χέρια, εξαιτίας αυτού του σκύλας γιου», πέταξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε «έπρεπε να είχε εξοντωθεί πριν από είκοσι χρόνια».

Ο Τραμπ συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόφασή του να διατάξει αεροπορικό πλήγμα για την εξόντωση του ανώτατου αξιωματικού των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων, ενώ πολλοί τον επικρίνουν και αμφισβητούν το ότι επαπειλείτο «άμεσα επικείμενη» επίθεση με εγκέφαλο τον υποστράτηγο, ο οποίος πήγε στη Βαγδάτη με εμπορική πτήση για συνομιλίες.

Η Ουάσινγκτον διατείνεται ότι ο διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς ευθύνεται για τους θανάτους και τους τραυματισμούς εκατοντάδων στρατιωτικών των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι έδωσε μάλλον αντιφατικές εξηγήσεις για το σκεπτικό της επιχείρησης εξόντωσης του Σουλεϊμανί, κατά πολλούς του δεύτερου ισχυρότερου αξιωματούχου στην Τεχεράνη, πίσω μόνο από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε για παράδειγμα την Κυριακή πως ουδέποτε είδε οποιαδήποτε αναφορά, ή απόδειξη, πως το Ιράν σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον τεσσάρων πρεσβειών των ΗΠΑ, όπως διαβεβαίωνε ο ένοικος του Λευκού Οίκου δύο ημέρες νωρίτερα.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εξύμνησαν τον Τραμπ για την απόφασή του να διατάξει τη δολοφονία του ιρανού στρατιωτικού, βλέποντας σε αυτήν μια αποφασιστική ενέργεια για την προστασία των ΗΠΑ από τους εχθρούς τους. Απεναντίας, οι Δημοκρατικοί είδαν στην επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί άλλον έναν λόγο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την καθαίρεσή του.

Σε αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Αντιδρώντας, ο Τραμπ διέταξε να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν αλλά όχι νέα στρατιωτική δράση, γεγονός που αρκετοί εξέλαβαν ως ένδειξη της πρόθεσής του να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ