Τραμπ κατά Μέρκελ: Οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν 11.800 στρατιώτες από τη Γερμανία!

Τραμπ κατά Μέρκελ: Οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν 11.800 στρατιώτες από τη Γερμανία!

Οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν συνολικά 11.800 στρατιώτες από τη Γερμανία, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου που επικαλείται το πρακτορείο AP.  Η απόφαση θα καταφέρει πλήγμα στη γερμανική οικονομία. Πάντως, με βάση το σχέδιο, περίπου 25.000 άνδρες θα παραμείνουν στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, 6.400 στρατιώτες θα γυρίσουν στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 5.400 θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ανέφεραν την Τετάρτη αξιωματούχοι του Πενταγώνου, αναφέροντας λεπτομερώς ένα σχέδιο του Πενταγώνου που θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και θα πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η απόφαση εκπληρώνει την εξαγγελθείσα επιθυμία του Τραμπ να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γερμανία, με δικαιολογία ότι δεν δαπανά αρκετούς πόρους για την άμυνα βάσει των υποχρεώσεών της στο ΝΑΤΟ. Ο αμερικανός πρόεδρος πάντως δεν είχε ανέφελες σχέσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο, ενώ παράλληλα επιθυμεί να πριμοδοτήσει τον φίλο του επανεκλεγέντα πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. 

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους, δήλωσαν ότι η επιχείρηση μετακίνησης και μετεγκατάστασης των αμερικανικών δυνάμεων θα κοστίσει δισεκατομμύρια και απαιτούν κατασκευή νέων υποδομών σε βάσεις στις ΗΠΑ για να φιλοξενήσουν τις πρόσθετες δυνάμεις. 

Μέλη του κόμματος του Τραμπ έχουν επικρίνει τη μετακίνηση των στρατευμάτων ως δώρο για τη Ρωσία και απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Είκοσι δύο Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Βουλής σε μια επιστολή τους προς τον Τραμπ, προειδοποίησαν ότι η μειωμένη στήριξη των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης θα ενθάρρυνε τη ρωσική επιθετικότητα και οπορτουνισμό. 

Πάντως, δεν είναι επίσης σαφές εάν το σχέδιο «επιβιώσει» εάν ο Τραμπ δεν επανεκλεγεί το Νοέμβριο. Η Γερμανία αποτελεί κόμβο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 
 

Πηγή: skai.gr