«Καρφιά» για τον Τραμπ από πρώην συνεργάτες του - «Η αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο ήταν εξίσου χαοτική με την προεδρία του»

Είχε συλλέξει έγγραφα πολλών ετών, εφημερίδες άνω του ενός έτους, σημειώματα και άλλα αναμνηστικά διαφορών εκδηλώσεων, είπαν στο πρακτορείο Reuters πρώην συνεργάτες του που γνωρίζουν τις συνθήκες της «εξόδου» του

Η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο ήταν εξίσου χαοτική με την προεδρία του, σύμφωνα με πρώην συνεργάτες του, και οι τελευταίες του ώρες στην εξουσία σημαδεύτηκαν από μια σπουδή να μαζέψουν την τελευταία στιγμή στοίβες από χαρτιά και αναμνηστικά που ήθελε να κρατήσει.

Ο Τραμπ, ο οποίος προτιμούσε να διαβάζει από χαρτί και όχι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, είχε συλλέξει έγγραφα πολλών ετών, εφημερίδες άνω του ενός έτους, σημειώματα και άλλα αναμνηστικά διαφορών εκδηλώσεων, είπαν στο πρακτορείο Reuters πρώην συνεργάτες του που γνωρίζουν τις συνθήκες της «εξόδου» του. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε διαβαθμισμένα και άλλα επίσημα έγγραφα, τα οποία πήρε μαζί του σε κουτιά στην ιδιωτική κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, πυροδότησε μια ομοσπονδιακή ποινική έρευνα.

Ο Τραμπ διατηρούσε σε τάξη το Οβάλ Γραφείο αλλά μπορεί να δούλευε στη διπλανή τραπεζαρία και συχνά, όπου κι αν πήγαινε, τον ακολουθούσε χαρτομάνι. Έπαιρνε κιβώτια με υλικό στο προεδρικό αεροπλάνο και υπέγραφε επίσημα έγγραφα, ιδιόχειρα σημειώματα σε φίλους και συναδέλφους και κατόπιν τα έβαζε όλα μαζί σε ένα κουτί στο τέλος του ταξιδιού του, είπαν οι πηγές αυτές.

Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος έχει το συνταγματικό δικαίωμα να αποχαρακτηρίσει οποιοδήποτε αρχείο θέλει και να πάρει μαζί του προσωπικά αντίγραφα των αρχείων του. Οι προηγούμενοι πρόεδροι συνήθως τηρούσαν πιστά τις οδηγίες του Νόμου περί Προεδρικών Αρχείων και φρόντιζαν τα έγγραφα να παραδίδονται στα Εθνικά Αρχεία.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν και έφυγε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021, χωρίς να χαιρετίσει τον διάδοχό του. Φορτηγά μεταφορών, στοίβες με κουτιά και βοηθοί του που κουβαλούσαν σουβενίρ και φωτογραφίες θεάθηκαν να μπαινοβγαίνουν στον Λευκό Οίκο τις προηγούμενες ημέρες.

Το πώς ο πρώην πρόεδρος έφυγε από τον Λευκό Οίκο ανησύχησε ορισμένους αναλυτές ασφαλείας. Ο Μαρκ Ζάιντ, δικηγόρος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ότι με βάση τις περιγραφές του τι βρέθηκε στα κιβώτια, «φαντάζομαι ότι είναι η ώρα 4.15 και πρέπει να μετακομίσω στις 5 και απλώνω τα χέρια και κάνω σκούπα ό,τι βρίσκεται πάνω στο γραφείο μου, ρίχνοντάς το στα κουτιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ