Τουρκική επίθεση στη Συρία: Χάος με χιλιάδες πρόσφυγες και εκατοντάδες νεκρούς

Στην τρίτη ημέρα εισέρχεται η πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία κατά των Κούρδων μαχητών και εικόνες των διεθνών ΜΜΕ περιγράφουν εικόνες χάους και μαχών με χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείπουν πόλεις και χωριά. 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν ότι χθες οι τουρκικοί βομβαρδισμοί και το πυροβολικό σκότωσαν 9 αμάχους. Σε αντίποινα οι δυνάμεις των Κούρδων εκτόξευσαν πυραύλους σε τουρκικές πόλεις των τουρκοσυριακών συνόρων με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ανθρώπων ανάμεσα τους και ένα μωρό 9 μηνών, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» 49 Κούρδους μαχητές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της επιχείρησης σε 277.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης ανέφερε ότι μέσα σε δύο ημέρες 64.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι συριακές πόλεις Ρας αλ Άϊν, όπου ξεκίνησε και η χερσαία επίθεση των Τούρκων κομάντο, και Νταρμπασίγια έχουν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα. 

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημείωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο σε δύο χωριά κοντά στην Ρας αλ Άϊν και σε πέντε χωριά κοντά στην Τελ Αμπιάντ. Εκπρόσωπος των συριακών αντάρτικων δυνάμεων είπε ότι οι πόλεις έχουν περικυκλωθεί, μετά την κατάληψη των χωρών από μαχητές. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχοι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν εγκαταστάσεις των Κούρδων με όπλα και πυρομαχικά, θέσεις ελεύθερων σκοπευτών, τούνελ και στρατιωτικές βάσεις.