Κλείσιμο

Στην τελική ευθεία για τον β' γύρο των τουρκικών εκλογών

Για τους αναλυτές η νίκη Ερντογάν την Κυριακή είναι πιθανή με δεδομένη την επιτυχία του συνασπισμού του στον πρώτο γύρο εκλογών

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ανάσα πριν τη διεξαγωγή του β' γύρου εκλογών στην Τουρκία, συστήνεται ως... η ελπίδα για την ανθρωπότητα παίζοντας με το συναίσθημα των μαζών, υπό το πρίσμα, πάντοτε, του εθνικισμού, σε ένα νέο βίντεο που δημοσιεύει η τουρκική προεδρία. 

Σε μόλις λίγα λεπτά και ενόσω οι φωτογραφίες και στιγμές του Τούρκου προέδρου «ταξιδεύουν» μπροστά μάτια των θεατών συνοδεία μουσικής ακούγονται φράσεις όπως «ένας ηγέτης που ανοίγει τους δρόμους στον λαό του» ή «ένας αρχιστράτηγος που με τον στρατό του προχωρά σε πολλές νίκες» ή ακόμη φράσεις όπως «σε γνωρίζουμε από τις δοξασίες επειδή στην Αγία Σοφία τερμάτισες τη νοσταλγία που είχε διάρκεια 100 ετών».

Την ίδια στιγμή, ο προεδρικός του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Υπόσχεται καλύτερες ημέρες αλλά αντιγράφει τον Τούρκο πρόεδρο και συμμαχεί με τον εθνικιστή ηγέτη του κόμματος Νίκη, Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος ζητεί την εδώ και τώρα απέλαση όλων των προσφύγων έχοντας συγκεντρώσει ήδη το 2.23% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας.

«Η Τουρκία εγκυμονεί ευχάριστες ημέρες. Σε ένα καλύτερο κλίμα θα συναντηθούμε και πάλι μετά τις εκλογές και με αποφασιστικότητα θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα που θα φέρουν ηρεμία στην Τουρκία» τονίζει ο Κιλιτσντάρογλου με τον Οζντάγ στο πλευρό του ο οποίος κάνει σαφές ότι «με τον κ. Κιλιτσντάρογλου φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κοινές απόψεις και ως "Κόμμα της Νίκης" αποφασίσαμε να τον στηρίξουμε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών».

Η ξαφνική εθνικιστική υστερία της συσπειρωμένης, κατά του Ταγίπ Ερντογάν, εξακομματικής αντιπολίτευσης φέρνει πονοκέφαλο στον επικεφαλής της. Σήμερα οι Κούρδοι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εάν θα μείνουν ή εάν θα φύγουν από το πλευρό του. Αιτία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα πρωτόκολλο που η Μεράλ Ακσενέρ, ο ισχυρός και ακροδεξιός πόλος της αντιπολίτευσης, έχει υπογράψει με Τούρκο εθνικιστή.

Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται ότι εκλεγμένοι δήμαρχοι οι οποίοι είναι φυλακισμένοι για σχέσεις με την τρομοκρατία θα παραμείνουν στη φυλακή με το HDP να κάνει λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων και να απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του βάζοντας εμπόδια στην ήδη δύσκολη μάχη που δίνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως συνεχίζει τη δική του προσπάθεια συσπείρωσης των εθνικιστών παίζοντας όλα εκείνα τα χαρτιά που του επέτρεψαν στο photo finish της 14ης Μαΐου να είναι πρώτος και με διαφορά. Μετά τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού και το κρεσέντο αντιδυτικισμού, σκυτάλη παίρνει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ στο CNNTurk.

Αφού μιλά για «σφαγή της Τρίπολης» με αφορμή δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών που αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία των Ποντίων επαναλαμβάνει ότι στο Αιγαίο «τα τουρκοελληνικά προβλήματα δεν είναι τόσο απλά» αλλά επιθυμεί διάλογο καλώντας σε συνάντηση αντιπροσωπειών καθώς, όπως είπε, «είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου» και «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας ή τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Για τους αναλυτές η νίκη Ερντογάν την Κυριακή είναι πιθανή με δεδομένη την επιτυχία του συνασπισμού του στον πρώτο γύρο εκλογών στις 14 Μαΐου ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στους Τούρκους ψηφοφόρους οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν στις 28 Μαΐου.

Πηγή: skai.gr