Κλείσιμο

Τουρκικά κόλπα με το Ορούτς Ρέις: «Γύρισε για συντήρηση» λέει η Άγκυρα

Σε συντήρηση του σεισμογραφικού σκάφους και όχι σε βήμα αποκλιμάκωσης αποδίδει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι διαδικασία ρουτίνας σε όλες του τις έρευνες, να επιστρέφει στο λιμάνι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για συντήρηση και αλλαγή προσωπικού και πως αργότερα θα συνεχίσει τις εργασίες του.

Την Κυριακή, ο τουρκικός Τύπος, όπως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραψε ότι η επιστροφή του τουρκικού σκάφους και η μη ανανέωση της σχετικής Navtex οφείλεται στις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν επιβεβαιώνει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης ανέφερε ότι η επίκληση της συντήρησης του Ορούτς Ρέις, δίνει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να κρατήσει στο λιμάνι το σεισμογραφικό και να μην εκδώσει Navtex μέχρι και το τέλος του μήνα, οπότε θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ακάρ: Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χθες ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Τουρκία βάσει σχεδίου και το οποίο προβλέπει κινήσεις μπρος και πίσω.

«Δεν υπάρχει θέμα απεμπόλησης των δικαιωμάτων μας στην περιοχή, είναι μια κίνηση βάσει σχεδίου», τόνισε ο Ακάρ.

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι φέρεται εγωιστικά και έθεσε θέμα «νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που δεν έχει μεταβιβαστεί η κυριαρχία τους».

«Το ζήτημα των νησιών που δεν έχει μεταβιβαστεί η κυριαρχία τους με τις συνθήκες θα πρέπει να συζητηθεί οπωσδήποτε και να πάρουμε το δίκαιό μας. Θα πρέπει να αναγνωριστεί το δίκαιό μας και το δικαίωμά μας», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
 

Πηγή: skai.gr