Κλείσιμο

Αυτά είναι τα θαλάσσια drone του Ερντογάν – Θα κινούνται σε σμήνη με τεχνητή νοημοσύνη

Ακόμη και εάν κοστίζουν 1 εκατ. ευρώ το ένα, θα είναι κέρδος εάν καταφέρουν να θέσουν εκτός μάχης μια φρεγάτα αξίας 1 δισ. ευρώ.

Δυνητική απειλή στο Αιγαίο είναι τα μη επανδρωμένα θαλάσσια σκάφη USV (Unmanned Surface Vessels) που σχεδίασε και κατασκευάσει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και του δημοσιογράφου Γιάννη Παλιούρα τα εν λόγω θαλάσσια drone με την ονομασία ULAQ, είναι μεγάλα φουσκωτά σκάφη γεμάτα αισθητήρες και οπλισμό ενώ η Άγκυρα επεξεργάζεται και άλλα μοντέλα.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμές, με τα drone να πλήττουν με τα όπλα τους στόχο σε παραλία.

Ο οπλισμός που φέρουν τα ULAQ, είναι ένα πολυβόλο, αντιαρματικοί πύραυλοι, ρουκέτες που κατευθύνονται με ακτίνες λέιζερ, υπάρχει αισθητήρας που μπορεί είτε να είναι θερμική κάμερα, είτε ένα μικρό ραντάρ.

Το εν λόγω θαλάσσιο drone μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην μοιάζει απειλητικό καθώς ο οπλισμός του είναι ελαφρύς, δεν έχει θωράκιση και είναι ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες, ωστόσο έχουν ένα μεγάλο ατού, ότι έχουν σχεδιαστεί να επιχειρούν σε σμήνη μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Τα σκάφη, είτε είναι 10, είτε 50 είτε 100, μαζικά, θα συνεννοούνται, θα αλληλεπικαλύπτονται και όποτε χρειάζεται κάποια θα «θυσιάζονται» στη λογική καμικάζι.

Το δεύτερο προτέρημά τους είναι το χαμηλό τους κόστος. Ακόμη και εάν κοστίζουν 1 εκατ. ευρώ το ένα, θα είναι κέρδος αν σε επιχείρηση 100 θαλάσσιων drone καταφέρουν να θέσουν εκτός μάχης μια φρεγάτα αξίας 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr