Τουρκία: Συνελήφθησαν 158 πρώην σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και στρατιωτικοί για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 158 υπόπτων, περιλαμβανομένων 33 εν ενεργεία στρατιωτικών, σε μια επιχείρηση με στόχο πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με έναν μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, για τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επιχείρηση των αρχών, η οποία εκτείνεται σε 41 επαρχίες, εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστολής του δικτύου του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 250 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής 97 πρόσωπα έχουν συλληφθεί κατά την επιχείρηση αυτή, μετέδωσε το Anadolu. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται 110 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, που είχαν αποβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και 48 εν ενεργεία και πρώην μέλη του στρατιωτικού προσωπικού.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και εκκρεμεί η δίκη τους και περίπου 150.000 δημοσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ