Κλείσιμο

Τουρκία: Συνέλαβαν 15 πράκτορες της Μοσάντ - Τι γράφει η ισραηλινή Haaretz

Η Τουρκία έχει συλλάβει 15 υπόπτους που φέρονται να εργάζονται στην ισραηλινή Μοσάντ μέσα σε τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah. Την είδηση αναμεταδίδει η ισραηλινή Haaretz.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ύποπτοι είναι όλοι Άραβες και συνελήφθησαν πριν από περίπου έναν μήνα. Κατηγορούνται πως έχουν διοχετεύσει στη Μοσάντ πληροφορίες σχετικά με Τούρκους πολίτες και ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα. Οι ύποπτοι φέρονται να έδωσαν στοιχεία για φοιτητές που ενδεχομένως μπορούν να εργαστούν σε αμυντικές βιομηχανίες.

Η φιλοκυβερνητική Sabah αναφέρει επίσης ότι η επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους κράτησε ένα χρόνο και διεξήχθη υπό την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT).

Σε βάρος των 15 υπόπτων, αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες. Οι 15 ύποπτοι κρατούνται σε πέντε διαφορετικά κελιά με τρεις κρατούμενους στο κάθε ένα.

Η Daily Sabah αναφέρει ότι για τον εντοπισμό τους η MIT επιχείρησε σε τέσσερις διαφορετικές τουρκικές περιφέρειες και η σύλληψή τους έγινε το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Οι κινήσεις των υπόπτων καταγράφονταν από τις μυστικές υπηρεσίες με διάφορες μεθόδους και διαπιστώθηκε ότι ενεπλάκησαν σε κατασκοπεία που επικέντρωνε σε Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην Τουρκία.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται σε δίκτυο κατασκοπείας που διοχέτευσε πληροφορίες στη Μοσάντ με αντάλλαγμα δεκάδες χιλιάδες δολάρια και ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Haaretz, η Χαμάς διατηρεί διοικητική έδρα στην Τουρκία.

«Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ είναι δύσκολες τα τελευταία χρόνια. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να παρουσιάσει  τον εαυτό του ως τον υπερασπιστή των Παλαιστινίων στην περιοχή και έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις κατά των ισραηλινών χειρισμών σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων», σχολιάζει το ισραηλινό δημοσίευμα.

Πηγή: skai.gr