Στο 83,45% ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία: Πού πάει την οικονομία της χώρας η «αυτοκτονική» πολιτική Ερντογάν

Η - επισήμως- ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπακούει σταθερά το αγύριστο κεφάλι της χώρας και μόλις πριν από λίγες ημέρες μείωσε εκ νέου το βασικό της επιτόκιο στο 12% προκαλώντας σοκ σε αγορές και επενδυτές.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Στο 83,45% ο πληθωρισμός στην Τουρκία σε ετήσια βάση για τον μήνα, Σεπτέμβριο. Ο επίσημος, γιατί ο ανεπίσημος έχει ξεπεράσει το 186%. Η τουρκική οικονομία κλονίζεται και οι παθογένειες της δεν κρύβονται. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οικονομολόγος δεν είναι - ενώ, δηλώνει - και οι ανορθόδοξες πολιτικές του πλήττουν τόσο το τουρκικό εθνικό νόμισμα, όσο και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του. Η τουρκική λίρα απαξιώνεται χάνοντας επιπλέον το 29% της αξίας της μόνο από τις αρχές του 2022 και η ισοτιμία είναι πλέον στις 18,56 τουρκικές λίρες έναντι του δολαρίου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος προτιμά να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος και, επικαλούμενος το Κοράνι που απαγορεύει τον τόκο, να δηλώνει εχθρός των επιτοκίων αφού, τα αποκαλεί “μητέρα και πατέρα κάθε κακού”.

Aποτελώντας παγκόσμια εξαίρεση, επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων ως λύση του προβλήματος τη στιγμή που Κεντρικές Τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν ακριβώς το αντίθετο για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Αυξάνουν, δηλαδή, τα επιτόκια τους για να τον επαναφέρουν σε χαμηλότερο επίπεδο. 

Η - επισήμως- ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπακούει σταθερά το αγύριστο κεφάλι της χώρας και μόλις πριν από λίγες ημέρες μείωσε εκ νέου το βασικό της επιτόκιο στο 12% προκαλώντας σοκ σε αγορές και επενδυτές. Ο ίδιος δε, εύχεται μέχρι το τέλος του έτους αυτό να μειωθεί περαιτέρω σε μονοψήφια επίπεδα. 

Για αυτοκτονική πολιτική κάνουν λόγο οικονομολόγοι, για ενθάρρυνση επενδύσεων, παραγωγής και εξαγωγών μιλά ο Ερντογάν με τα μαύρα σύννεφα να μην έχουν σταματήσει εδώ και έναν χρόνο να πυκνώνουν πάνω από την Τουρκία των δημοκρατικών ελλειμμάτων.

Το βιοτικό επίπεδο του τουρκικού λαού βυθίζεται, οι τιμές καλπάζουν, το εισόδημα διαβρώνεται και οι τουρκικές επιχειρήσεις αγκομαχούν με το πείραμα των “Erdoganomics” να μοιάζει περισσότερο με ένα οικονομικό μοντέλο - γινάτι που, τελικά,  γυρίζει μπούμερανγκ κατά του ίδιου του εμπνευστή του. Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 και η δημοτικότητα Ερντογάν φαίνεται εδώ και εβδομάδες να απειλείται.   

“Πρώτα ο Θεός, θα οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, τον Αιώνα της Τουρκίας, υπερνικώντας το ζήτημα του πληθωρισμού”, ανέφερε ο ίδιος χθες, Δευτέρα. Ξεχνάει όμως ότι η χώρα του δεν έχει δει μονοψήφιο πληθωρισμό εδώ και τρία χρόνια, ότι ήταν Ιούλιος του 1998 όταν η Άγκυρα πάσχιζε να γλιτώσει από δέκα χρόνια υψηλού πληθωρισμού και ότι αυτό που ο ίδιος την πρώτη δεκαετία διακυβέρνησης του είχε καταφέρει να αποκαλούν οικονομικό θαύμα, μοιάζει πλέον με εφιάλτη. 

Πηγή: skai.gr