Τουρκία προς ΗΠΑ: Παραδώστε τον επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων

Εντείνει τις πιέσεις η Άγκυρα για την παράδοση από την Ουάσινγκτον του επικεφαλής των συριακών κουρδικών δυνάμεων Μαζλούμ Αμπντί. Να εκδώσουν οι Αμερικανικές αρχές στην Τουρκία του στρατιωτικό διοικητή των Κούρδων της Σύριας αμέσως μόλις φτάσει στην Αμερική ζήτησε και ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης  Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, ενώ είχε προηγηθεί και η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Πέμπτης. Ο στρατηγός Μαζλουτ κλήθηκε στην Ουάσινγκτον από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία για να συζητήσουν για το Συριακό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε επιστολή του προς τον Ερντογάν στις 11 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι ο διοικητής των Κουρδικών δυνάμεων στη Συρία ήταν «πρόθυμος να διαπραγματευτεί» με τον τούρκο πρόεδρο και έκανε «παραχωρήσεις που δεν θα είχε κάνει ποτέ το παρελθόν».

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TRT την Πέμπτη το βράδυ, ο Ερντογάν απάντησε ότι ανέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης του να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για την έκδοση του Aμπντί. «Με τις ΗΠΑ, έχουμε μια συμφωνία έκδοσης. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδώσουν αυτόν τον άνθρωπο σε εμάς, είναι τρομοκράτης» επέμεινε. 

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε στη συνέντευξη ότι θα πάει να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα.
 

Πηγή: skai.gr