ΚΑΙΡΟΣ

Τουρκία: Ο Ντεμιρτάς αρνήθηκε να παραστεί στη δική του με χειροπέδες

Ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς αρνήθηκε την Παρασκευή να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία της δίκης του στην Άγκυρα, καθώς η τουρκική αστυνομία επέμενε να εμφανιστεί στο δικαστήριο με χειροπέδες.

Ο Ντεμιρτάς, ο οποίος κρατείται στη φυλακή του Εντιρνέ (Αδριανούπολη) από τις 4 Νοεμβρίου 2016, ζήτησε να είναι παρών στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται σε δικαστήριο της Άγκυρας, αίτημα που έγινε δεκτό στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του HDP, ο συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος βρισκόταν στο όχημα που τον μετέφερε στην τουρκική πρωτεύουσα όταν έμαθε ότι θα του φορούσαν χειροπέδες.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε στον επικεφαλής της μεταγωγής ότι εξακολουθεί να είναι βουλευτής, εκλεγμένος από το λαό, ότι η ασυλία του εξακολουθεί να ισχύει, και ότι δεν προτίθεται να παραστεί στη συνεδρίαση αν του φορέσουν χειροπέδες.

Τότε ο επικεφαλής της φρουράς απάντησε στον κούρδο ηγέτη ότι δεν μπορούν να τον πάνε στην Άγκυρα χωρίς χειροπέδες, οπότε αυτός επέστρεψε στο Εντιρνέ.

Αντιδρώντας, οι βουλευτές του HDP δήλωσαν ότι η τουρκική κυβέρνηση «εγκαινιάζει τη σκοτεινότερη περίοδο στην ιστορία».
Πηγή: skai.gr